Handelshuis Ceteco klimt na gerucht

Handelshuis Ceteco was vanochtend de grootste stijger op de Amsterdamse effectenbeurs. De oorzaak was het gerucht dat een branchegenoot op het punt staat een bod te doen op de kwakkelende dochter van Hagemeyer. Ceteco noteerde vanochtend een hoogtepunt van 10,65 euro. Na het middaguur stond het fonds op 9,95 euro, nog altijd een plus van ruim vijftien procent.

Ceteco vormde daarmee de grote uitzondering op het Damrak, dat opnieuw gebukt ging onder een uiterst magere handel. Onder de hoofdfondsen leidden de geringe omzetten tot kleine plussen en minnen. De belangrijkste beursgraadmeter, de AEX-index, liet rond het middaguur een stand zien van 570,80 punten, een bescheiden verlies van 1,10 punten.

De renteangst, die een dag eerder nog het beeld bepaalde, was volgens een commissionair zo goed als geluwd. ,,Voor het eerst in dagen lag de obligatiemarkt er ook weer vriendelijk bij'', voegde hij daaraan toe.

De speculaties over een overname van Ceteco beïnvloedden ook de koers van moederbedrijf Hagemeyer positief. Het handelshuis was met een stijging van 1 euro op 31,95 procentueel de grootste verdiener onder de hoofdfondsen. Hoewel Ceteco zich van commentaar onthoudt over een eventuele overname is de beurswereld er van overtuigd dat er iets staat te gebeuren rondom het fonds. Een beurshandelaar noemde het vanochtend ,,zeer waarschijnlijk'' dat Ceteco een partner heeft gevonden. Begin deze maand gaf Ceteco, dat voornamelijk actief is in Zuid-Amerika, al aan op zoek te gaan naar een strategische partner.

Behalve de handelshuizen lagen ook de hightechfondsen vanochtend goed in de markt. ASM Lithography noteerde 3 procent hoger op 54,25 euro. Branchegenoot Baan steeg 55 eurocent naar 16,30 euro.

Onder de uitgevers was Elsevier met een plus van 15 eurocent op 11,75 euro de grootste stijger. VNU en Wolters Kluwer volgden met een respectievelijke winst van 0,20 euro op 38,85 en 15 eurocent op 39,95.