GALERIE

Exitborders.com

De tentoonstelling Exitborders.com omvat werken van buitenlandse kunstenaars die aan Nederlandse academies studeren. Uit hun video's, schilderijen, foto's en beelden spreekt soms de herinnering aan het land van herkomst, een gevoel van ontheemding of een verbaasde blik op het Nederlandse leven. T/m 1 aug in Hotel Arena, `s-Gravesandestraat 51, Amsterdam. Dag 12-19u.

Peter Spaans/Hans Eijkelboom

Steden vormen het middelpunt in de foto's van Peter Spaans als Hans Eijkelboom. Spaans bekijkt de grote stad met een documentair oog, als een anonieme buitenstaander. Eijkelboom daarentegen is geïnteresseerd in het gedrag van de stadsbewoners. Op de expositie On the town 2 is te zien hoe hun foto's elkaar aanvullen. Tevens wordt een videotape getoond die de kunstenaars gezamenlijk maakten tijdens een verblijf in New York. 26 juni t/m 17 juli in Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Do t/m za 13-18u.

Chris Marker

In Montevideo/TBA is een uitgebreid overzicht te zien van de Franse kunstenaar en cineast Chris Marker (1921). Marker wordt beschouwd als een vernieuwende film- en documentairemaker vanwege zijn essayistische manier van werken. 26 juni t/m 31 juli, Keizersgracht 264, Amsterdam. Di t/m za 13-18u. Van 24 t/m 27 juni worden in Cinema de Balie iedere avond om 20u30 en 22u30 films van Chris Marker vertoond. Res 020-5535100.

William Speakman

Geuren, geluiden en de tastzin vormen vaak een belangrijk onderdeel van de installaties van William Speakman. Zijn omgevingskunstwerken, opgebouwd uit bijvoorbeeld grote stapels hout, zorgen ervoor dat de toeschouwer de ruimte op een andere manier beleeft. In Galerie ProMemoria toont Speakman een reeks zwartbronzen, naïef geboetseerde sculpturen die een sprookjeswereld verbeelden. T/m 18 juli, Grote Kerkhof 24, Deventer. Wo t/m zo 13-17u.

Videoroom

In de Paraplufabriek in Nijmegen kun je liggend op een reusachtig bed kijken naar verschillende videowerken die op vier monitoren worden uitgezonden. De programma's zijn samengesteld uit televisiekunstwerken van P.A.R.K 4 DTV uit Amsterdam en videos van kunstenaars uit Nijmegen en Arnhem. Met werk van o.a. Peter Bogers, Eddie D., Adriaan Nette, Elspeth Diederix en Eelco Brand. 27 juni t/m 11 juli, Van Oldenbarneveltstraat 63a, Nijmegen. Do t/m zo 13-17u.

En verder

Tekeningen van Raoel Chailloux t/m 17 juli bij Art Book, Van Baerlestraat 126, Amsterdam; Keramiek van Alain Girel t/m 18 juli in Galerie Lutz, Oude Delft 195, Delft; Keramiek van Johanna Schweizer t/m 28 aug in Brutto Gusto, Nieuwe Binnenweg 160a, Rotterdam.