FRENCH BISTRO COOKING FOR ENGLISH LADIES

Wie houdt van koken en kookboeken kan in Londen zijn hart ophalen in de winkel Books For Cooks. Adres: 4 Blenheim Crescent, vlakbij Portobello Road. De winkel opende zijn deuren in 1983 en was meteen een succes. Er staat binnen een grote bank waar je rustig in de boeken kunt bladeren onder genot van een kop koffie of thee. De sfeer is ontspannen.

Je kunt er een dag doorbrengen en zelfs lunchen. Sinds een paar jaar organiseert de winkel ook kook-workshops. Daartoe is inmiddels de bovenverdieping omgetoverd tot een leslokaal met demonstratiekeuken. De Franse chef-kok Eric Treuillé zwaait er de pollepel, maar er worden ook gastcolleges gegeven door koks en kokkinnen uit alle windstreken, zoals India, Indonesië en Libanon. Een Newsletter kondigt de workshops aan. Je moet er snel bij zijn, want ze zijn vlug volgeboekt. Ik volgde de cursus French Bistro. In ruim drie uur tijd werd voorgedaan hoe je bisque de crevettes maakt en zes andere gerechten. Tussendoor worden bijpassende wijnen besproken en beproefd. Deel van de lol zit natuurlijk in het gezamenlijk opeten van de productie. Ik koos uit de cursus de assiette de crudités met oeufs Mimosa. Kook de eieren hard en laat ze onder koud water schrikken en afkoelen. Pel de bietjes en snijd ze in blokjes. Klop een dressing van azijn, olie, zout en peper. Meng de helft van de dressing door de stukjes biet en de andere helft door de worteltjes. Roer drie eetlepels mayonaise en de mosterd door elkaar en schep dat mengsel door de selderij. Pel de eieren, halveer ze en wip de dooiers eruit. Bewaar één dooier voor de mimosa (gele bolletjes). Prak de overige fijn, roer daar de rest van de mayonaise en wat zout en peper door, en vul er de eieren mee. Wrijf de overgebleven dooier door een grove zeef of prak hem en strooi de gele bolletjes over de eieren. Daar bovenop gaat als decoratie nog wat cayennepeper. Schik bergjes salades en de eieren op een schaal of op borden. Garneren met peterselie.

    • Annelène van Eijndhoven