Frankrijk wil verbod gen-gewas

Frankrijk heeft vandaag om een voorlopig verbod op nieuwe transgene gewassen gevraagd. Op de Europese raad van milieuministers drong Parijs aan op nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de milieugevolgen.

De maatregel zou moeten gelden zolang geen duidelijke Europese regels bestaan over etikettering van transgene producten, waaruit hun herkomst duidelijk blijkt. Reeds in Europa toegelaten gewassen zouden in de handel kunnen blijven.

De kwestie dreigt een acuut handelsconflict op te leveren met de Verenigde Staten, die wel willen meewerken aan etikettering, maar geen verbod op wetenschappelijk goedgekeurde producten accepteren. Frankrijk is het eerste grote Europese land dat een vervolg geeft aan het verzet tegen de import van genetisch gemodificeerde gewassen. De EU heeft daar een aantal van toegelaten, maar mist nog een effectieve toetsingsprocedure.

De Franse regering heeft gisteren een knoop doorgehakt en voor een tweeledige aanpak gekozen. Een beslissing die door Groenen en andere milieu-activisten direct als halfhartig wordt bekritiseerd. Boeren klagen dat zij nog steeds kunnen worden beconcurreerd door onder andere transgeen maïs.

De Franse regering heeft de publicatie aangegrepen van een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Nature van 20 mei, waarin een verhoogde sterfte werd gemeld van rupsen die zijn bestreken met pollen van transgeen gemodificeerde maïs. Anders dan in Groot-Brittannië, waar de regering open staat voor de producten van de biotechnologie tegenover een meerderheid van de bevolking en een kroonprins die er huiverig voor is, sluit de Franse regering aan bij weerstand die van links tot rechts loopt. Zij wil de eerder toegelaten producten, waaronder soja en mais, niet weren, maar stelt alleen een rem op nieuwe producten voor.

President Chirac deed vorige week op de top van de grootste acht economieën in Keulen het voorstel om een wereldvoedselraad in te stellen. Dat idee werd niet aangenomen. Men besloot alleen de OESO (waarin de rijke industrielanden samenwerken) te vragen een rapport op te stellen over voedselveiligheid.

De burgemeester van Péré (Charente-Maritime) heeft om het land van een boer in zijn gemeente een rood-wit plastic band laten plaatsen met waarschuwingsborden dat er transgenetische maïs groeit. Volgens de onderprefect is dat illegaal, maar de burgemeester houdt vol dat hij de bevolking moet waarschuwen voor mogelijk besmettingsgevaar.