FILMS

Apostle

Robert Duvall kreeg een Oscarnominatie voor zijn hoofdrol in het door hemzelf geschreven, geregisseerde en deels gefinancierde portret van een predikant uit de Pinkstergemeente die na de minnaar van zijn vrouw met een honkbalknuppel bewusteloos geslagen te hebben, de gemeente ontvlucht. De genuanceerde figuur, die deels berekenend zakenman is in de religiebusiness, maar tegelijk gedreven wordt door de diep in hem verborgen naar boetedoening verlangende zondaar is hem op het lijf geschreven. Amsterdam: Filmmuseum.

Bulworth

Hilarische, politieke komedie met woedende ondertoon, geregisseerd, geproduceerd en geschreven door Warren Beatty, die zelf de titelrol voor zijn rekening nam en het zwarte deel van de Amerikaanse bevolking oprecht omarmt. Senator Bulworth is aan het eind van zijn Latijn en huurt zijn eigen moordenaar in zodat zijn laatste campagneweekend voor de verkiezingen hem met een kamikaze-achtige behoefte vervult door in rapvorm de waarheid te spreken. Amsterdam: Tuschinski.

Daar in dat land Amsterdam: Rialto. Deventer: Filmhuis De Keizer.

Dropouts

Licht romantische, licht realistische film van Will Wissink laat zien hoe drie daklozen overleven in Amsterdam tijdens de zomer van 1997, toen de Eurotop de stad zowel gezelliger als onverdraagzamer maakte. Regisseur gunt zijn hoofdrolspelers wat geluk voor verslaving en verbittering hun rechten weer opeisen. Amsterdam: Het Ketelhuis. Nijmegen: Cinemariënburg.

Existenz

Canadese science fictionregisseur David Cronenberg trekt de kijker mee in proefsessie met een nieuw soort computerspel. In eXistenZ plugt de speler direct in op zijn centrale zenuwstelsel en dat van de ontwerpster (Jennifer Jason Leigh). Maar op haar hoofd rust een fatwa, uitgesproken door haar vijanden, de Realisten, die ook meespelen. In 15 theaters.

En verder

Abeltje Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama; De appel Den Bosch: Jeroen. Rotterdam: Lantaren/Venster. Zaandam: De Fabriek; Babe in de grote stad in meer dan 55 theaters; Daar in dat land Amsterdam: Rialto. Deventer: Filmhuis De Keizer; Door De Wind Gejaagd Dordrecht: Cinode. Eindhoven: Plaza Futura. Enschede: Concordia Cinema. Nijmegen: Cinemariënburg; Festen in meer dan 11 theaters; L'Eternite Et Un Jour Delft: Filmhuis Lumen. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden; La vie rêvée des Anges in meer dan Amsterdam: Desmet Den Haag: Haags Filmhuis. Amsterdam: Desmet. Breda: Chassé. Delft: Filmhuis Lumen. Eindhoven: Plaza Futura. Utrecht: 't Hoogt; Lola Rennt Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: Kriterion/Studio K. Apeldoorn: Gigant. Eindhoven: Plaza Futura. Maastricht: Lumière. Nijmegen: Cinemariënburg. Helmond: Filmhuis Helmond; My name is Joe in meer dan 10 theaters; Shakespeare in love in meer dan 13 theaters; State Of Dogs Amsterdam: Filmmuseum. Den Haag: Het Haags Filmhuis.