Douane vindt ook doping in Festina-auto

In de auto van de vorige week door de Franse douane aangehouden Festina-verzorger Rick Keyaerts is naast creatine ook een dopingproduct aangetroffen. Dat hebben douanevertegenwoordigers gisteren bekendgemaakt. Behalve creatine, een voedingssupplement dat niet verboden is, trof de douane ook neoton aan. Dat is een afgeleide van creatine en diprophos, een op het bijnierschorshormoon cortison lijkend preparaat. Beide producten komen voor op de dopinglijst van het Franse ministerie van sport, maar niet op die van de internationale wielrenunie UCI.

Keyaerts was met zijn auto vorige week donderdag op weg naar de wielerkoers Route du Sud. Hij werd aangehouden op de grens van België en Frankrijk. Keyaerts beschikte over een doktersvoorschrift, maar daarop kwam neoton niet voor. De verzorger werd dinsdag al door de leiding van Festina ontslagen omdat, zo werd gemeld, alleen de ploegdokter medicamenten mag vervoeren. Toen was er alleen nog creatine gevonden.

Festina ontsloeg Keyaerts omdat hij de naam van de ploeg door onverantwoord handelen schade had berokkend. De aangetroffen producten vallen niet onder een douaneverbod, de verzorger werd daarom ook niet aangehouden. Keyaerts is de opvolger van Willy Voet, de verzorger die vorig jaar aan de vooravond van de Tour betrapt werd met een lading EPO in zijn auto. Festina behoort tot de twintig ploegen die op 3 juli mogen starten in de Tour.

Frank Vandenbroucke mag weer deel uitmaken van de Cofidis-ploeg. Dat hebben vertegenwoordigers van de ploeg verklaard. De Belg werd eerder door de ploegleiding geschorst nadat hij in opspraak was geraakt in een affaire rond de Franse natuurgenezer Sainz. De schorsing werd opgeheven nadat Vandenbroucke vorige week te horen kreeg dat de Franse justitie zijn dossier had gesloten. De renner, die zich liet begeleiden door Sainz, werd in geen van de onderzoeken positief bevonden.

Vandenbroucke verklaarde gisteren dat hij zich in de toekomst laat verzorgen door de ploegarts van Cofidis, die tevens zijn persoonlijk arts wordt. Hij maakt zijn comeback op 31 juli in de ronde van het Waals Gewest, die start in zijn woonplaats Ploegsteert.

Met het gouden leiderstricot om de schouders is Francesco Casagrande vandaag aan de slotetappe van de Ronde van Zwitserland begonnen. De Italiaan won gisteren de zwaarste bergrit en onttroonde de Fransman Laurent Jalabert. Die moest een minuut toegeven. Michael Boogerd was met zijn dertiende plaats de beste Nederlander. Hij verloor 1 minuut 51 minuut op Casagrande. Leon van Bon en Erik Dekker stapten af.

Casagrande maakt deel uit van Vini Caldirola. Dat is de Italiaanse ploeg die door de Tour-directie van de startlijst is geschrapt omdat bij de Oekraïener Gontsjar vorige week een te hoog hematocriet-gehalte werd gemeten.