Design

Van sommige producten word je ronduit hebberig, zoals van de snoepjesblauwe E-mate. Deze draagbare Apple computer die eruit ziet als een hippe, transparante tas is speciaal ontworpen voor schoolkinderen: makkelijk mee te nemen en eenvoudig te bedienen software. Voor de veertiende editie van het International Design Yearbook koos de Engelse ontwerper Jasper Morrison producten van 150 ontwerpers, waaronder de Nederlanders Marcel Wanders (o.a. lampen en vloerkleed/stoel) en Hella Jongerius (porseleinen B-servies). Het boek geeft een goed overzicht van de meest gewaardeerde moderne vormgeving van de afgelopen 18 maanden, op zeer uiteenlopend gebied: stoffen, electronica, meubels, licht en serviesgoed en is daarmee meer een naslagwerk voor professionelen of voor de zeer geïnteresserde leek, dan een fijn salontafelboek.

*The International Design Yearbook 1999, onder redactie van Jasper Morrison en Michael Horsham, uitg Laurence King, London, ƒ166,05 ISBN 1-85669-162-4.

Spaanse wijn

Spaanse wijnen staan meer dan ooit in de belangstelling om hun interessante prijs/kwaliteit verhoudingen en de veelzijdigheid aan authentieke druivenrassen en smaken. Spanje is een van de laatste wijnlanden van de Oude Wereld waar nog steeds verrassende wijnen vandaan komen die niet, eenmaal ontdekt, razendsnel in prijs stijgen. Een goed nieuw boek over dit land, geschreven door een specialist op het gebied van Spaanse wijn, is een welkome aanvulling voor de boekenkast. Het boek beschrijft alle wijngebieden, ook de Spaanse eilanden. Een degelijke inleiding per gebied wordt gevolgd door een bespreking van de individuele bodega's en hun wijnen. Voorzien van een register en mooi fotomateriaal.

*John Radford, The new Spain. A complete guide to contemporary Spanish wine, Beazley, ƒ95,25

ISBN 1-857322541

August Sander 1876-1964

Landarbeiders, zigeuners, werklozen, families, kunstenaars, muzikanten en circusartiesten. Allemaal keken ze ernstig in de lens van de Duitse fotograaf August Sander. Voor zijn project Menschen des 20. Jahrhunderts, nam Sander tussen 1918 en 1930 honderden foto's van de Duitse middenklasse. Eigenlijk met de bedoeling een maatschappij in beeld te brengen die snel aan het verdwijnen was. Mooie en vaak ontroerende foto's zijn het van de sjouwer met pet en stapel stenen op zijn schouders tot de jongen en het meisje (Bürgerkinder) met rijlaarsjes, keurig hand in hand op het pluchen tapijt. August Sander 1876-1964 is een prachtig boek met mooi afgedrukte foto's en essays over leven en werk van Sander in het Duits, Engels en Frans: iconen uit een tijd die eeuwen geleden lijkt.

*August Sander 1876-1964 door Susanne Lange, Alfred Döblin en Manfred Heiting, uitg Benedikt Taschen Verlag, ƒ59,90

ISBN 3-8228-7179-6

Mooiste tuinen

Er zijn nogal wat tuinengidsen voor Nederland: De Nationale Tuinengids van Wim van Beek, goedkoop en voldoende; de Kwekerijengids van Florentine van Eeghen, goed geschreven en handig; de Tuinenreisgids Nederland van Hanneke van Dijk, vlot geschreven maar weinig overzichtelijk en het standaardwerk De Tuinengids van Nederland van Carla Oldenburger - Ebbers, volledig, deskundig en saai. De nu verschenen `Tuinengids, de mooiste tuinen en kwekerijen van Nederland', uitgegeven door de ANWB en geschreven door Rien Meijer, komt in dit rijtje niet verder dan de laatste plaats. Knullig geschreven en onvolledig. Net zo boeiend als `De Kampioen'. Met elk van de hierboven genoemde alternatieven bent u beter af.

*Rien Meijer ANWB Tuinengids, De mooiste tuinen en kwekerijen van Nederland

Uitg. ANWB bv, Den Haag, ƒ29,95 ISBN 90-18-00880-X

Droomhotels

Boeken over de Provence zijn qua foto's doorgaans oogstrelend, maar hebben één nadeel: ze lijken allemaal op elkaar. Overal idyllische landschappen, pittoreske straatjes, kleurrijke markten, jaloers makende huizen en bloeiende lavendel. Zo ook Te gast in de Provence, een prachtig boek waarin 33 van de fraaiste hotels en restaurants in deze zuidelijke streek van Frankrijk zijn samengebracht. De teksten zijn nogal zoet: ,,Hetzelfde gevoel voor verfijning en gratie dat zo duidelijk aanwezig is in de inrichting (–), is merkbaar in wat hier op tafel komt.' Achterin staan adressen, telefoonummers en welke creditcards worden geaccepteerd, maar je blijft het meest benieuwd naar de prijzen.

*Te gast in de Provence, auteur en uitgever Luc Quisenaerts. ƒ59. ISBN 90-76124. In dezelfde serie is verschenen Droomhotels in Italië, auteur en uitg. Luc Quisenaerts, ƒ99, ISBN 90-625-5836-4.

High tea

De Britse etiquette kent een heikel punt: wat schenkt men het eerst in het kopje, de thee of de melk? Het schijnt een kwestie van klasse te zijn: de upper class begon met de thee en dan een wolkje melk, de middle class schonk eerst de melk in. In Nederland zal het geen obstakel vormen voor een geslaagde teaparty. Wie echter geen enkel risico wil nemen bij het organiseren van een high tea, leze het boekje De Engelse tea. Het boekje biedt een beknopte geschiedenis van de Engelsen en hun theegewoonten, tips voor een high tea en veel recepten, voor onder meer madeiracake, citroentaartjes en pruimentheemousse. Advies: begin wel weken tevoren met bakken.

*De Engelse tea, Clara ten Houte de Lange, uitg. Culinaire Boekerij, Kosmos–Z&K Uitgevers, ƒ19,90

ISBN 90-215-3500-9.