Cricketers zetten Engelse profs te kijk

David Clarence Boon is een van de grote namen uit de crickethistorie. De nu 38-jarige Australiër, uitgeroepen tot de beste speler van de WK-finale van 1987, slijt de nadagen van zijn carrière als dikbetaalde aanvoerder van de Engelse profcounty Durham. Veel succes heeft hij er niet. Durham staat stijf onderaan in twee verschillende competities en verloor tot overmaat van ramp gisteren in Amstelveen ook nog in de derde ronde van het Natwest-bekertoernooi met vijf wickets van Nederland.

Profs behoren niet van amateurs te verliezen. Dus had de BBC het gisteravond op het televisienieuws over ,,a major upset'' in het cricket. De Nederlandse aanvoerder Roland Lefebvre werd meteen na afloop van het duel aan de telefoon achter de bar in het Amstelveense clubgebouw geroepen voor een lang interview met de Engelse radio. Boon en zijn ploeggenoten van Durham stonden er tijdens de prijsuitreiking compleet verslagen bij. Ze slopen vervolgens naar de kleedkamer, om daar pas na geruime tijd uit te komen en als dieven in de nacht de bus op te zoeken.

Voor Nederland was het een historische overwinning. Nog niet eerder had de nationale ploeg in het Engelse bekertoernooi van een profploeg gewonnen. Voor Feiko Kloppenburg, de uitblinker met 4 voor 25 als bowler en 61 runs als batsman, kreeg de zege een extra dimensie omdat de almachtige Boon tot de tegenpartij behoorde. ,,Naar hem heb ik mijn hele jeugd gekeken op de BBC. Boon is een absolute legende, een held'', aldus Kloppenburg. Uitgerekend de 24-jarige Haarlemmer moest de eerste ballen op de geridderde Australiër gooien. ,,Ik besefte: ik sta hier wel op David Boon te bowlen!''

Ondanks een zwaar gekneusde hand toonde Boon gisteren aan nog steeds over klasse te beschikken. De veteraan zorgde ervoor dat zijn ploeg na drie snelle wickets in de wedstrijd bleef. Heel secuur sprokkelde hij zijn runs bij elkaar. Boon stond op een respectabele score van 51 toen hij werd gebowld door collega-aanvoerder Lefebvre. De Nederlander speelde zelf jarenlang in het Engelse profcricket en raakte daarin gewend tegenover grote namen te staan. ,,Boon was even gefrustreerd, nam te veel risico en toen pakte ik hem. Een belangrijk wicket'', vertelde Lefebvre (3 voor 46). Na Boon maakte alleen Michael Speight (60) nog veel runs en kwam Durham op een magere 194 runs uit. Lefebvre: ,,Met dat totaal wisten we dat we goede kans zouden maken. We moesten alleen niet overmoedig gaan worden.''

Nederland begon zijn innings heel slecht. Na twee overs waren er al twee wickets (Bradley en Van Oosterom) gevallen. Kloppenburg hield echter met beheerst spel kranig stand. Naar de bal die hij hoog door de bomen uit het veld sloeg, moest lang worden gezocht. Eerst kreeg Kloppenburg steun van de Zuid-Afrikaan van het Haagse HBS, Kenny Jackson (36), die de toegestane gastspeler bij Nederland was, en tenslotte van Luuk van Troost. De nuchtere Schiedammer (59 not out) liet zich niet imponeren door zijn professionele tegenstanders en sloeg drie overs voor het einde met een fraaie `vier' de winnende punten voor Nederland binnen (195 voor 5).

Kloppenburg haalde het slot van de wedstrijd niet. Hij ging op knullige wijze run-out en verliet hoofdschuddend het veld. ,,Het was ongelooflijk stom van me'', wist hij zelf ook na afloop. Kloppenburg had vlak voor zijn misstap in het veld nog een seintje van bondscoach Emerson Trotman gekregen dat hij in de eindfase van de wedstrijd absoluut geen risico's moest nemen. Trotman spoedde zich meteen achter Kloppenburg aan de kleedkamer in. ,,Nee, hij gaf me geen compliment. Ik kreeg behoorlijk op mijn lazer. Ik had ook naar hem moeten luisteren.'' De bondscoach en Kloppenburg spelen samen in de hoofdklasse voor Rood en Wit en de afgelopen winter behoorde de cricketer tot de zes Nederlandse talenten die onder de hoede van Trotman drie maanden in Zuid-Afrika verbleven.

Kloppenburg werd zijn foutje tegen Durham snel vergeven. Hij werd tot man van de wedstrijd uitgeroepen. Dat was hem in de tweede bekerronde in Liverpool tegen de amateurs van Lancashire ook al gebeurd. Het leverde de speler wederom een cheque van 275 pond op, waarvan de helft naar zijn ploeggenoten gaat. Kloppenburg, een student rechten, moest na afloop lachend beamen dat het geld blijft binnenstromen. De Nederlandse cricketers zijn echte amateurs. Zo wist Van Troost na afloop nog niet of hij er in de volgende ronde, over twee weken ook weer in Nederland tegen het sterke Kent, bij kan zijn. De leraar zit op school dan net in een drukke periode.

Zelfs een winstpremie zat er gisteren na de aansprekende zege niet in voor de Nederlandse cricketers. Daar heeft de KNCB geen geld voor. ,,We nemen ze mee naar de Chinees'', beloofde bondsvoorzitter René van Ierschot.