COLLECTIE

Ruim 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven van de hand van Vincent van Gogh zijn onderdeel van de vaste collectie in het museum. Tot de bekendste werken behoren onder meer De Aardappeleters (1885) en Irissen (1890). Een omvangrijk en belangrijk deel van de permanente collectie is de verzameling werken die oorspronkelijk in handen was van Theo van Gogh. Na de dood van de jongere broer van Vincent in 1891 kwam deze collectie in handen van Johanna van Gogh-Bonger, Theo's weduwe. De volgende eigenaar, haar zoon Vincent Willem van Gogh, droeg de verzameling in 1962 over aan de Vincent van Gogh Stichting. In 1973 opende het museum zijn deuren. De collectie is in permanente bruikleen. Naast de Japanse werken die Vincent van Gogh zelf verzamelde, beschikt het museum over werken van onder anderen Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Léon Lhermitte, Gustave Boulanger, Claude Monet, Georges Seurat, Jean-François Millet en Pablo Picasso.