België

Ommegang

In de twaalfde eeuw stal een Antwerpse vrouw het beeld van Onze-Lieve-Vrouw op 't Stokske. De kapelaan die haar wilde tegenhouden werd door een hemelse flits verlamd. De vrouw bracht het beeld van Antwerpen naar Brussel waar het sindsdien wordt bewaard in de kapel op de Grote Zavel. Ieder jaar trok een stoet van de Grote Zavel naar de Grote Markt. Landvoogdes Maria van Hongarije veranderde in 1549 deze van oorsprong religieuze optocht in een schitterende praalstoet ter ere van haar broer, keizer Karel de Vijfde en zijn zoon Filips, die bij haar op bezoek kwamen. s'Avonds vormt de verlichte Grote Markt van Brussel een fraai decor voor dit historische schouwspel. Ommegang op 1 juli, Grote Markt, Brussel, 21-23u, reserveren zitplaats op de tribune 00-3225121961.

Couleur café

Tien jaar geleden begon het festival Couleur Café als een kleinschalig podium voor Afrikaanse muziek. Door het enorme succes moest al snel worden gezocht naar een grotere locatie. Het prachtige 19de eeuwse station Turn en Taxis is sinds 1994 drie dagen lang het middelpunt van niet-Westerse muziek. Dit jaar worden tijdens het muziekfestival 50.000 bezoekers verwacht. Behalve optredens van publiektrekkers als Zap Mama, Salif Keita, Cheb Mami en Ruben Blades wordt op het spoorweg emplacement een ware soek ingericht waar gegeten en gedronken kan worden. Couleur Café, station Turn en Taxis, hoek Havenlaan/Picardstraat, Brussel. Op 25 en 26 juni vanaf 18u, 27 juni vanaf 15u. Kaarten 00-3290010333. Inl www.couleurcafe.org.

Fame On You

Tegenover het Paleis voor Schone Kunsten, waar op dit moment de grote Warhol-tentoonstelling plaats heeft, bevindt zich de overdekte winkelgalerij Ravenstein. Stilist Oliver Rizzo en modejournalist Peter de Potter hebben hier een foto-tentoonsteling ingericht waarvoor de `Koning van de Popart' als inspiratiebron diende. Warhols visie op Voyeurism, Beauty and Fame werd vertaald in een keuze uit de wintercollecties van jonge Brusselse modeontwerpers en fotografen. Fame On You, Ravensteingalerij, tussen Centraal Station en Paleis voor Schone Kunsten, Brussel. T/m 19 sept, dag tot middernacht open.

En verder

De Pacific Princess, het cruiseschip uit de tv-serie Love Boat, doet op 1 juli de haven van Antwerpen aan, 00-3232320103; Cartoonfestival Knokke met als gastland Cuba t/m 25 juli, dag 10-20u, Cultureel Centrum Scharpoord, Meerlaan 32, Knokke; 250 werken van Salvador Dalí t/m 30 sept in de Halletoren, Markt, Brugge, dag 10-18u, in juli en aug 10-22u; Antoon van Dyck-tentoonstellingen in Antwerpen t/m 15/22 aug: res 00-3270233799, of in Nederland 020-6383989 (indiv bezoekers) en 070-4195542 (groepen min 15 personen)