Apart zwemmen in Tikibad

In het Tikibad in het Wassenaarse pretpark Duinrell moeten vanaf vandaag jongens en meisjes gescheiden zwemmen, de meisjes 's ochtends, de jongens 's middags. De directie nam deze maatregel nadat eergisteren een 16-jarige zwemster werd verkracht, en dertien meisjes werden aangerand.

Badmeesters, toezichthouders en monitors kunnen dit soort zedendelicten niet volledig voorkomen, zegt een woordvoerder. Het 16-jarige meisje en haar vriendinnen werden tijdens hun verblijf in het bad al lastig gevallen door een 14-jarige Hagenaar. Toen het meisje alleen naar de wc ging, volgde de Hagenaar haar, en verkrachtte haar daar. Vrijwel tegelijkertijd viel een groepje jongens dertien andere meisjes lastig. Twee meisjes hebben aangifte gedaan.

In de maanden mei en juni is het topdrukte in het Tikibad, zegt een woordvoerder. Per dag komen er rond de tweeduizend bezoekers, vooral scholieren die hun schoolreisje doorbrengen in het Duinrell-park. Vandaag zullen de scholen bij de kassa worden geïnformeerd over de gescheiden zwemtijden.

Directeur Elleke Alink van het De Mirandabad in Amsterdam kent het probleem van lastige, agressieve groepjes jongens, maar is geen voorstander van gescheiden zwemmen. ,,Wat zeg je dan tegen de vader die met zijn dochter wil zwemmen?''

In het Amsterdamse zwembad houden sinds vijf jaar jonge jongens toezicht, ze worden opgeleid en begeleid door de politie. ,,Hun aanwezigheid werkt preventief. Ze kunnen jongeren aanspreken op hun gedrag.''

De maatregel in het Tikibad geldt tot en met 2 juli op werkdagen. 's Avonds en in het weekeinde mag er gemengd worden gezwommen.