Amerikaanse KFOR in gevecht met sluipschutters

Troepen van de VN-vredesmacht KFOR raakten gisteren in vuurgevechten verwikkeld met sluipschutters.

Bij het dorpje Zegra in het zuidoosten van Kosovo, waar de Amerikaanse mariniers een hoofdkwartier inrichten, werd een wegversperring onder vuur genomen. Mariniers omsingelden het huis van waaruit werd geschoten. Nadat een man was gedood en twee anderen gewond waren geraakt, gaven de andere schutters zich over. Ze waren in burgers en beschikten over kalasnjikovs. Het Pentagon wilde nog niet zeggen of het Serviërs of Albanezen betrof. In de noordelijke stad Mitrovica werd op een Franse patrouille beschoten vanuit een Servische wijk.

In de universiteit van Priština werden vanochtend de lichamen gevonden van een professor, een nachtwaker en de kantine-manager. Het drietal leek te zijn gedood door messteken of te zijn doodgeslagen. In de stad Mitrovica werden gisteren de lichamen van vier Servische burgers gevonden. Duizenden Serviërs protesteerden gisteren tegen de etnische zuiveringen door Albanezen. Met name in de sectoren waar KFOR nog niet sterk aanwezig is, worden Serviërs stelselmatig uit hun huizen gezet.

Serviërs en Montenegrijnen vormden voor de oorlog naar schatting tien procent van de bevolking van Kosovo, ruim 200.000 mensen. Ruim 50.000 Serviërs zijn op de vlucht geslagen. Ongeveer 4.000 Serviërs zijn inmiddels teruggekeerd, nadat de Servische autoriteiten hen te verstaan gaven dat ze geen recht kunnen doen gelden op de status van vluchteling.

In het noorden van Kosovo hebben Franse KFOR-troepen een massagraf gevonden dat mogelijk 180 lichamen bevat. De Fransen wilden de locatie van het graf niet vertellen voordat een team daar onderzoek heeft gedaan. De Fransen zeggen in hun sector tot dusver twaalf mogelijke massagraven te hebben aangetroffen.

De Amerikaanse regeringswoordvoerder James Rubin maakte gisteren bekend dat er geen bewijs is dat het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK betrokken is bij drugshandel. Die beschuldiging circuleert al jaren in de media. De Amerikaanse regering heeft de afgelopen tijd de banden met het UÇK aangehaald; de beweging wordt geacht een prominente politieke rol te spelen in het toekomstige Kosovo. President Clinton feliciteerde UÇK-leider Hashim Thaçi deze week persoonlijk met het ondertekenen van een akkoord over demilitarisering van zijn beweging. (AFP, AP, Reuters)