Wereldbank stelt lening China uit

De Wereldbank heeft gisteren het besluit over een lening van 160 miljoen dollar (340 miljoen gulden) voor een omstreden project in China met twee dagen uitgesteld. Tegen het project bestaat binnen en buiten de bank veel verzet wegens bezorgdheid over nadelige gevolgen voor het milieu en voor Tibetaanse bevolkingsgroepen. Het project voorziet in de verhuizing van 58.000 arme Chinese boeren naar vruchtbaarder en dunner bevolkt land dat traditioneel toebehoort aan Tibetanen. Het gaat om een gebied in de provincie Qinghai dat grenst aan Tibet. Tegenstanders zien in het project een versterking van de Chinese overheersing van de Tibetanen. De Amerikaanse regering heeft laten weten dat haar vertegenwoordiger tegen zal stemmen. Elf van de 24 bestuursleden een brief aan Wolfensohn met het verzoek de lening opnieuw te bekijken. (Reuters, DPA, ANP)