VN stellen referendum Oost-Timor uit

Het referendum over onafhankelijkheid van de omstreden Indonesische provincie Oost-Timor, dat zou plaatshebben op 8 augustus, wordt met ten minste twee weken uitgesteld. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Kofi Annan, heeft gisteren in een brief aan de Veiligheidsraad meegedeeld dat uitstel nodig is wegens het voortdurende geweld in de provincie. Pro-Indonesische milities hebben volgens Amnesty International ten minste 34 mensen gedood sinds de Indonesische president Habibie dit voorjaar aankondigde dat hij een snelle oplossing wil voor de kwestie Oost-Timor.

Een woordvoerder van de VN-vertegenwoordiging in de Oost-Timorese hoofdstad Dili zei vanochtend dat extra tijd nodig is om de vele duizenden mensen die voor geweld op de vlucht zijn geslagen naar hun huizen te laten terugkeren. Bovendien is het VN-kantoor in Dili nog niet klaar om te beginnen met de registratie van de naar schatting 400.000 stemgerechtigden in de voormalige Portugese kolonie. ,,Er zijn wat logistieke problemen aan onze kant'', aldus de woordvoerder.

Afgelopen maandag is een eerste contingent van 41 buitenlandse adviseurs aangekomen die de lokale politie moeten assisteren bij het handhaven van de openbare orde. Uiteindelijk zijn de VN van plan ongeveer 270 politie-adviseurs, vijftig militaire verbindingsofficieren en zeshonderd waarnemers in te zetten, voorafgaande aan het referendum. Volgens Annan zijn er vertragingen opgetreden door problemen met het verkrijgen van visa van de Indonesische overheid en door de langzame besluitvorming van de Veiligheidsraad zelf.

Het referendum vloeit voort uit een op 5 mei gesloten overeenkomst tussen Indonesië en Portugal. Afgelopen vrijdag sloten voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid een akkoord om voor 5 juli te komen tot wederzijdse ontwapening. Zondag verklaarde echter een leider van een van de milities dat hij zich niet aan het akkoord zou houden. Eind deze week zouden nieuwe gesprekken plaatshebben tussen de rivaliserende partijen. Annan schreef gisteren aan de Veiligheidsraad dat pro-Indonesische milities in vele delen van Oost-Timor doorgaan met het zaaien van terreur.