Verbruggen bemiddelt bij Tour-directie

Voorzitter Hein Verbruggen van de internationale wielrenunie (UCI) voert deze week gesprekken met Tour-directeur Jean-Marie Leblanc en vertegenwoordigers van wielerploegen die niet mogen deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. De kans is klein dat TVM alsnog een startbewijs krijgt voor de Tour. Tegen de Nederlandse ploeg loopt een juridisch onderzoek.

Verbruggen voerde gisteren in Genève een oriënterend gesprek met Leblanc, die afgelopen week fel werd bekritiseerd om zijn selectieprocedure voor de Tour. Behalve de ploegen van TVM en Vini Caldirola kregen de Franse renners Richard Virenque, Laurent Roux en Philippe Gaumont geen startbewijs. Verder mag de Spaanse ploegleider Manolo Saiz niet in de volgwagen van Once zitten.

Volgens Verbruggen heeft Leblanc gisteren ruimte gecreëerd voor een bemiddelingspoging. ,,Anders zou ik hier niet eens aan beginnen'', vertelt de Nederlandse bestuurder vanuit zijn woonplaats Lausanne. ,,In bepaalde gevallen is de deur nog niet helemaal dicht.'' Verbruggen benadrukt dat zijn toenaderingspoging ,,nooit zal leiden tot een bevredigende oplossing voor alle partijen''. Hij doelt op de netelige positie van TVM.

De directie van de Société du Tour de France heeft het recht om renners en ploegen te straffen voor hun ervaringen met verboden middelen. Bij zijn selectieprocedure heeft Leblanc ook rekening gehouden met vermeend onsportief gedrag tijdens de afgelopen Tour. Saiz zou de wandeletappe naar Aix-les-Bains in gang hebben gezet. Aan het eind van deze rit maakten de renners van TVM demonstratieve gebaren die bij Leblanc in het verkeerde keelgat zijn geschoten. ,,Deze zaken hebben niks met doping te maken'', zegt Verbruggen verontwaardigd.

Volgens Verbruggen zijn de criteria van Leblanc aanvechtbaar. De voorzitter van de UCI refereert aan de uitsluiting van Vini Caldirola. Deze Italiaanse ploeg werd eind vorige week gestraft, nadat bij de Oekraïense kopman Sergei Gontsjar een te hoge hematocrietwaarde was geconstateerd in de Ronde van Zwitserland. Verbruggen begrijpt niet waarom Mercatone Uno wel mag deelnemen aan de Tour. Bij deze Italiaanse ploeg werd kopman Marco Pantani uit de strijd genomen in de afgelopen Giro. Hij had net als Gontsjar een hematocrietwaarde van 52 procent. Hoewel Pantani zich vrijwillig afmeldde voor de Tour, mogen zijn ploeggenoten deelnemen.

Verbruggen noemt ook La Française des Jeux als voorbeeld van een bevoorrechte partij. Tegen deze sponsor lopen verschillende juridische onderzoeken. De Franse ploegleider Marc Madiot is al verschillende keren verhoord door het parket in Lille. Toch mag La Française des Jeux deelnemen aan de Tour. Verbruggen heeft een verklaring voor de keuzes van Leblanc. ,,Hij staat onder enorme druk van de Franse pers en L'Equipe in het bijzonder. Ik heb te maken met dezelfde hetze, maar ik trek me er geen fluit van aan.''