Topman Jonkhart stapt plots op bij NIB

M. Jonkhart, bestuursvoorzitter van de Nationale Investeringsbank (NIB), legt zijn functie neer. Dat heeft de NIB bekendgemaakt. Het vertrek van Jonkhart (49) komt onverwachts, en vindt plaats kort nadat de NIB is overgenomen door de twee pensioenfondsen ABP en PGGM.

Over de reden voor Jonkharts plotselinge vertrek was vanmorgen niets bekend. Een woordvoerder hield het vanmorgen bij een vertrek ,,om persoonlijke redenen''. Jonkhart zelf zag af van het geven van commentaar. Hij maakte zijn vertrek gisteren persoonlijk bekend tegenover het personeel van de NIB.

Jonkhart was al benoemd tot bestuursvoorzitter van ABP-PGGM Capital Holdings, een gezamenlijke onderneming van de twee pensioenfondsen waar de NIB na de overname in is ondergebracht.

ABP en PGGM deden in december vorig jaar een gezamenlijk bod op de bank. Vorige maand werd, nadat het bod tussentijds was verhoogd, bekend dat de overname doorgang kon vinden tegen een totaalbedrag van 4,5 miljard gulden.

Wie Jonkharts opvolger wordt, was vanmorgen onduidelijk. Zijn positie als bestuursvoorzitter van de NIB was al wel opgevuld. Daarvoor is benoemd M. Gedopt, afkomstig van Generale Bank Nederland, die per 1 juli met zijn werkzaamheden begint. Gedopt is ook lid van de raad van bestuur van de houdstermaatschappij ABP-PGGM Capital Holdings, waarvan Jonkhart voorzitter was geworden. De samenvoegingsoperatie van de NIB en de financiële activiteiten van ABP en PGGM moet in oktober gereed zijn.

Jonkhart wordt gezien als een van de bedenkers van het invoegen van de NIB bij de pensioenfondsen. Hij was bij de NIB al geruime tijd bezig met het opschuiven van de activiteiten in de richting van het verlenen van financiële diensten aan institutionele beleggers.