TEMPEH

Ook in de metropool Jakarta schieten de hamburger- en pizzatenten als paddestoelen uit de grond. Ondanks de economische malaise stijgt het aantal yuppen nog steeds en daarmee ook het aantal bezoekers aan deze etablissementen. Komisch is, dat er in de gerechten vaak vele vleugjes Indonesië te bespeuren vallen. De fried chicken is er net iets meer knoflokig, evenals de hamburger, die gegeten wordt met een gepeperde tomaten-sambalsaus. In de schaduw van deze luxe yuppie-pleisterplaatsen, gaat het leven van de kleine man gewoon door. Op straat staan de kleine eettentjes die hem van zijn maaltje tempeh voorzien: de hamburger voor de arme. Op een eenvoudige bankje, brengt hij met gespitste vingers de tempeh, na een elegante dip in de vers gewreven tomatensambal en rijst naar zijn mond. Vandaag deze eigenzinnige tempeh. Het is een soort dikke plak sojabonenkoek, zeer eiwitrijk, die ingeënt is met een bepaalde schimmel die de boon verteerbaar maakt. Vooral vegetariërs, die weten dat dit produkt een perfecte vleesvervanger is, zijn vaak de wanhoop nabij als hun pogingen, om van deze vreemde plak iets eetbaars te maken, op niets uitlopen. Ik vertel u het geheim van deze goudbruine lekkernij. Het zit 'm namelijk in de kruiden en ingrediënten die worden toegevoegd. Verder is de bereiding eenvoudig en het recept kan dienen als basis voor andere tempehgerechten. Snijd de plak in de lengte door en vervolgens in plakken van ongeveer 1 cm dikte. Maak een papje van de tamarindepasta, de knoflook, de trassi, de witte peper, zout en suiker. Ten minste 15 min. laten intrekken en de tempeh goed droogwrijven met keukenpapier. In liefst archide-olie knapperig en goudbruin bakken op een niet te hoge gasvlam. Laten uitlekken op keukenpapier. Als u de plakken dunner snijdt en door paneermeel/bloem wentelt en krokant bakt is het een lekker tussendoortje of (koud) borrelhapje. Voor de waaghalzen: Wrijf in een oelekan (vijzel of wrijfsteen) wat ontpitte rode pepers, een mespuntje trassi, zout en een gesneden tomaat door elkaar voor een heerlijke dipsaus voor de tempeh. Een bordje rijst en in stukken gesneden verse komkommer erbij en smakelijk eten. De ingrediënten zijn te koop bij Indische, Chinese of Surinaamse toko's.

    • Rasi Hati