Swissair werkt met American Airlines

Swissair gaat samenwerken met American Airlines, de Amerikaanse partner van British Airways in de alliantie Oneworld. De aankondiging kwam gisteren kort na de ondertekening van het contract tussen Air France en Delta. Op een aantal vluchten naar de VS gaat Swissair code-sharing (het gezamenlijk uitvoeren van vluchten onder hetzelfde vluchtnummer) invoeren met American Airlines. Daarmee lijkt de toetreding van Swissair en partners tot Oneworld een kwestie van tijd.

Door het monsterverbond in de burgerluchtvaart tussen Air France en Delta Airlines dreigt de positie van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair in de verdrukking te komen. Delta onderhoudt sinds 1995 nauwe banden met de zogeheten Qualiflyer-alliantie van Swissair, Sabena (voor 49 procent eigendom van Swissair) en Austrian Airlines. Maar de grote sprong voorwaarts op alliantiegebied gaat Delta nu toch maken met Air France. En hoewel Delta gisteren vanuit Atlanta nog verzekerde dat er niets aan de bestaande contacten met Swissair gaat veranderen gelooft eigenlijk niemand daar in.

Air France-topman Spinetta en zijn Delta-collega Mullin verklaarden gisteren dat hun nieuwe alliantie open staat voor andere deelnemers, maar de persconferentie maakte al snel duidelijk dat de absolute hoofdrol in de nieuwe alliantie is weggelegd voor de Fransen en de Amerikanen. Air France heeft met Parijs de derde Europese luchthaven in haar bezit, is de op één na grootste vervoerder van vracht in de wereld en de belangrijkste aanbieder op de lokale Franse markt, de grootste van Europa.

Air France is als voormalige koloniale grootmacht sterk in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Delta uiteraard in de VS. Air France vliegt naar 174 bestemmingen in 85 landen. Delta naar 230 steden in 29 landen. De thuisbasis Atlanta is het drukste vliegveld ter wereld. De grondgedachte van de fusie is te groeien op de Noord-Atlantsche route, de meest toonaangevende markt in de luchtvaart. Een luchtvaartakkoord tussen de VS en Frankrijk in 1998 brengt dat voor beide maatschappijen binnen handbereik.