Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met de professoren J. van Eindhoven en E. Schuurman over de resultaten van de debatserie over klonen. Verder het lerarentekort en de situatie in Kosovo. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Tweede deel over de val van Srebrenica in juli 1995 met het relaas van de chauffeur van het pantservoertuig YPR dat over vluchtelingen reed. Verder de lange wachtlijsten voor verzorgingstehuizen en de populariteit van het animatie-idool Lara Croft die de hoofdrol speelt in het computerspel Tomb Raider waar ook volwassenen aan verslaafd zijn geraakt. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Colossal Claw. Over Paul Sereno die in 1998 in de Gobi-woestijn een kolossale klauw en een elf meter lang skelet vond van een nog onbekende dinosaurussoort: de visetende Suchomimus tenerensis. NGC, 19.30-20.00u.

20 Tage im 20. Jahrhundert. Op 20 januari 1961 treedt John F. Kennedy op 44-jarige leeftijd aan als president van de Verenigde Staten. In november 1960 won hij met een krappe meerderheid van Richard Nixon. Zijn oproep tot herbezinning van de politiek en een nieuwe stijl van regeren geven de beginperiode van zijn ambtstermijn het karakter van een doorbraak van de jongere generatie. ARD, 21.45-22.30u.

Het derde Oog: Het menselijk Lichaam. Dit tweede deel over de menselijke ontwikkeling gaat over zwangerschap. Phillippa en Jeff Watson, een koppel uit Bath, proberen al maanden een kind te krijgen. Met behulp van Scanning Electron Microscopy (SEM) is het mogelijk om de ontwikkeling van het ongeboren leven van zeer nabij te volgen. Canvas, 23.20-0.10u.

The Law and the Lunatic. De Schotse militair Iain Hay Gordon werd in de jaren '50 schuldig bevonden aan moord. Hij bracht zeven jaar door in een inrichting maar werd niet behandeld voor een psychische ziekte. Om juridisch technische redenen kon hij niet in beroep gaan. BBC1, 23.50-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

Studio RKK. Onder meer een gesprek met tennisser Richard Krajicek over Wimbledon en met familietherapeute Else-Marie van den Eerenbeemt over de relatie ouder-kind. Ned.1, 18.57-19.28u.

Wat koop ik ervoor? Slot van een 4-delige serie met een discussie over energiebewust leven tussen o.a. Tweede-Kamerlid Margreeth de Boer, Dick Westendorp van de Consumentenbond en Andy Mosmans van een marketing- en commmunicatie-adviesbureau. Ned.3, 21.01-21.26u.

De Kern van de Zaak. Deskundigen discussiëren o.l.v. Karel van de Graaf over ontsnappingen uit gevangenissen en de vraag waarom foto's van ontsnapten niet mogen worden gepubliceerd. Ned.1, 22.51-23.36u.

SPORT

Sport in beeld. Aan de vooravond van de 69ste editie van de TT in Assen de Nederlandse successen. Te gast in de studio zijn alle Nederlandse TT-winnaars van de afgelopen dertig jaar; Wil Hartog, Hans Spaan, Egbert Streuer en Bernard Schnieders. Ned.2, 20.30-22.08u.

FILM

Bat 21 (Peter Markle, 1988, VS). Computergestuurde oorlogsfilm over Vietnam ontspoort in sentimentaliteit. Officier Gene Hackman belandt achter vijandelijke linies en ziet voor het eerst wat het effect is van zijn bombardementen. Ook met Danny Glover. RTL5, 20.30-22.25u., met reclame.

Iron Eagle (Sidney J. Furie, 1986, VS). In reactionaire voetsporen van Stallones Rambo vervaardigde actiefilm. Jongeman kaapt een F-16 om vader uit Libische handen te redden. SBS6, 20.30-22.45u., met reclame.

The Perez Family (Mira Nair, 1994, VS). Zie Film-vooraf. Canvas, 21.30-23.20u.

Mr. Jones (Mike Figgis, 1993, VS). Betrekkelijk zorgvuldige Hollywoodbehandeling van een psychiatrisch onderwerp door de Britse regisseur Figgis. Manisch-depressieve Richard Gere raakt romantisch geïnvolveerd met de behandelende psychiater Lena Olin. Ethische complicaties maken hun `love story' dus extra spannend. VRT, 21.35-23.28u.

. The Group (Sidney Lumet, 1966, VS). Verfilming van roman van Mary McCarthy is hoogstaande soap over de levenswandel van acht afgestudeerde vriendinnen tussen 1933 en 1940. BBC1, 0.45-3.15u.

Dvoji svet Hotelu Pacifik / Zaklette rewiry / Zwei Welten im Hotel Pazifik (Janusz Majewski, 1975, Polen/Tsjechoslowakije). Blik op de hiërarchie achter de schermen van een zoveel-sterren-hotel anno 1931. Een plattelandsjongen begint er als bordenwasser en maakt carrière. ZDF, 1.15-2.50u., nagesynchroniseerd.

Frauenarzt Dr. Prätorius (Curt Goetz, 1949, West-Duitsland). Blijspel. Arts (Goetz zelf) zoekt naar `bacil der domheid' en redt `gevallen meisje'. Morgen, ZDF, 9.03-10.35u., zwart-wit.

The Canadians (Burt Kennedy, 1961, Eng./Can.). Semi-western over confrontatie tussen Sioux-Indianen en Canadezen, volgend op de slag bij Little Big Horn. Morgen, ARD, 10.40-12.00u., nagesynchroniseerd.

Yellowstone Kelly (Gordon Douglas, 1959, VS). Routine-western waarin pelsjager Clint Walker optreedt als bemiddelaar tussen Indianen en blanken. Morgen, 11.30-13.00u.

The Man in the Moon (Robert Mulligan, 1991, VS). Milde oefening in nostalgie naar verloren onschuld op het Amerikaanse platteland. Over de groeistuipen van de twee tienerdochters van een brute Sam Waterston in Louisiana anno 1957. Regisseur van To Kill a Mocking Bird tracteert op veel gouden maïsvelden en zonsondergangen. Morgen, RTL4, 12.00-13.45u., met reclame.

. Experience Preferred... But Not Essential (Peter Duffell, 1982, Engeland). Sympathieke, kleine, door David Puttnam voor Channel Four geproduceerde volwassenwordingsfilm over jongedame die vakantiewerk doet als serveerster in strandhotel in Wales. Morgen, RTL4, 13.45-15.10u., met reclame.