Rechtszaak om korte schoolweek

Een groep ouders in Diemen heeft een rechtszaak aangespannen tegen drie openbare basisscholen omdat de leerlingen vanaf september elke twee weken een vrijdag vrij krijgen. Ruim 80 werkende ouders zijn woedend over het besluit omdat zij voor september opvang moeten organiseren voor hun kinderen. Deze zijn vier tot acht jaar oud.

Aanleiding voor de roosterwijziging op de scholen is de in de CAO afgesproken arbeidsduurverkorting (ADV) voor onderwijzers, vertelt de secretaris van het schoolbestuur P. Luijters. In heel Nederland besluiten basisscholen om die reden zo'n vierdaags rooster in te voeren. De werkweek is vorig jaar teruggebracht van 38 naar 36 uur, waardoor de onderwijzers recht hebben op meer ADV-dagen dan voorheen. Om leraren de vrijdag vrij te geven (elke twee weken) worden de overige schooldagen een half uur langer en de pauzes een kwartier korter.

Ouders zijn in alle staten, vertelt R. van den Akker, secretaris van de ouderraad. ,,Wij moeten plotseling voor opvang zorgen terwijl veel ouders allebei werken en met passen en meten de roosters op die van de school hebben aangepast. We vinden het ook een slecht idee om de pauzes voor de kinderen te verkorten.'' Ouders zoals L. de Graaf, die na de zomer van een drie- naar een vierdaagse werkweek zou gaan, hebben het bestuur bestookt met brieven. ,,Ik heb net afgesproken met mijn werkgever dat ik mijn werk over vier dagen ga spreiden zodat ik mijn zoontje elke dag om drie uur kan ophalen uit school'', schrijft De Graaf. Voor werkende, alleenstaande moeders is het probleem enorm, zo schrijft een moeder: ,,Andere werktijden zijn onmogelijk en in een bijstandsuitkering ben ik niet geïnteresseerd. Particuliere opvang kost 90 gulden en dat is voor mij te duur.''

Een school is niet verantwoordelijk voor de carrière van ouders of de opvang van hun kinderen, vindt Luijters. ,,Wij houden ons aan de wet en geven voldoende uren les.'' Eind april kregen de ouders via de schoolkrant van de roosterwijziging te horen, zegt Van den Akker. Volgens hem heeft het bestuur hierover niet overlegd met de ouders. Het is besproken in de medezeggenschapsraad, zegt bestuurder Luijters.

    • Frederiek Weeda