`Probleem millennium te complex'

Het laatste nieuws over het millenniumprobleem: Vietnam Airlines neemt geen risico en schrapt alle vluchten rond de jaarwisseling. Venezuela zet psychiaters in om een millenniumbeleid te formuleren dat bij de `Latijns-Amerikaanse mentaliteit' past. Joegoslavië weet van niets, en veel mensen in Thailand denken geen millenniumprobleem te hebben omdat het land een andere jaartelling hanteert.

Millenniumexperts uit 170 landen bogen zich de afgelopen dagen tijdens een conferentie van de Verenigde Naties over de `millenniumbug', het probleem dat computers hebben met de tweecijferige datumaanduiding. Volgens het ergste scenario verwarren computers op 1 januari het jaar 00 met het jaar 1900 waardoor ze vastlopen en delen van de economie kunnen ontregelen. Problemen die niet bij de landsgrenzen ophouden.

,,Als heldere informatie ontbreekt, verwachten mensen het ergste'', zegt John Koskinen, hoofd van het Amerikaanse millenniumplatform. De belangrijkste taak van de overheden is om burgers voor te bereiden zonder paniek te zaaien, aldus Koskinen. Garanties geven bedrijven en overheden niet, de angst voor schadeclaims is groot. Amerikaanse bedrijven en overheden trekken ongeveer 100 miljard dollar uit om de millenniumbug onder controle te krijgen. Toch is het volgens Koskinen onmogelijk om de gevolgen wereldwijd in te schatten. Zo hebben China en Rusland nog een lange weg te gaan.

Volgens de Wereldbank is het probleem `te globaal en te complex om op tijd op te lossen'. De Verenigde Staten adviseren de Amerikanen zich voor te bereiden zoals ze dat zouden doen op andere rampen. Handelaren in kant-en-klaar maaltijden hebben hun omzetten dit jaar zien verviervoudigen als gevolg van de hamsterwoede onder de bevolking. Oplichters slaan toe door te beloven creditkaarten millenniumproof te maken. In de Filippijnen zamelen religieuze groeperingen geld in onder aanhangers om millenniumproblemen te `voorkomen'.

Overigens staan politieke drempels een wereldwijde aanpak nog in de weg: Arabische millenniumexperts weigerden in New York aan te schuiven bij hun Israëlische collega's.