Op zoek naar Richard

Waar is verdorie Richard Krajicek? Veel tennisliefhebbers moeten dezer dagen oorlog voeren met de afstandsbediening om Nederlands beste tennisser op Wimbledon in beeld te krijgen. Want na RTL5 (1996) en de NOS ('97 en '98) verzorgt de jongste commerciële zender Net5 dit jaar de rechtstreekse uitzendingen van het belangrijkste tennistoernooi ter wereld.

Moederstation SBS kaapte in maart de rechten weg voor de neus van de concurrentie. Met dagelijkse marathonuitzendingen van 13.00 tot ongeveer 20.00 uur (en zelfs langer als er Nederlanders spelen) en samenvattingen van 22.30 tot 23.00 uur probeert Net5 een vaste plaats in de huiskamer te verwerven. Op maandag keken gemiddeld 170.000 tennisliefhebbers. Bij de NOS waren dat er vorig jaar 125.000 méér. Volgens de Dienst Kijk en Luisteronderzoek van de NOS weten veel mensen de nieuwe zender nog niet te vinden.

Om ruim 100 uur tennis aan elkaar te praten stuurde Net5 drie commentatoren. Voetbal- en dartsdeskundige Albert Mantingh debuteert als tennisverslaggever. Van Eurosport huurde Net5 ex-tennisster Mariëtte Pakker en oud-prof Jacco Eltingh.

Na twee dagen tennis bij Net5 kan al worden vastgesteld dat het muisgrijze commentaar van NOS-verslaggever Heinze Bakker allerminst wordt gemist. Ook Mantingh schuwt soms versleten sportclichés niet (,,De oude meester Becker is een kat met zeven levens''), maar is ook vaak prettig zwijgzaam. Pakker en Eltingh, die gisteren als duo fungeerden, praten helder over techniek en tactiek. Wat nog wel irriteert is het supportersgedrag van Eltingh. ,,Oh, wat is dat jammer'', klonk het gisteren regelmatig. Maar dat was dan ook als zijn voormalige dubbelpartner Paul Haarhuis een bal miste.

De gebrekkige regie vormde gisteren het grootste manco op Net5. De BBC schakelde vier games eerder over naar baan 1 om de verbijsterende nederlaag van Martina Hingis in beeld te brengen. En Albert Mantingh had tijdens de vierde set van Becker-MacLagan juist geconcludeerd dat sprake was van `een nu al klassieke wedstrijd' toen de regisseur koos voor het begin van het inmaakpartijtje van Richard Krajicek. De ontknoping van de partij van Becker volgde pas om half elf.

De liefhebber schakelt gewoon in op de BBC. Het commentaar van de inmiddels 68-jarige John Barrett is nog altijd onovertroffen. In het vrijwel dagelijks uitgezonden reclamespotje van sponsor Zilveren Kruis (waarin we Krajicek op zijn knieën zien zijgen die legendarische zondag, juli 1996) bewijst Barrett zijn meesterschap. Elke zin, elk woord en elke klemtoon van zijn commentaar bij die beelden was raak.

Lange tijd zag het er naar uit dat Barrett na dit jaar met pensioen kon. De BBC leek het gevecht om de uitzendrechten van Wimbledon te gaan verliezen. De omroep raakte de afgelopen jaren al het voetbal om de FA Cup kwijt, de rugby-interlands, het golftoernooi om de Ryder Cup en de Formule I. Maar gisteren kon directeur Alan Yentob op Wimbledon triomfantelijk melden dat het belangrijkste `kroonjuweel' voor de BBC behouden bleef. Met de All England Club sloot de staatsomroep gisteren een 5-jarig contract. Tot 2004 mag de BBC voor een bedrag van 169 miljoen gulden Wimbledon in beeld blijven brengen. Lang leve John Barrett.

Wimbledon, dagelijks op Net5, 13.00-±20.00u. En 22.30-23.00u. BBC2, 13.00-±21.30u. En 22.30-23.30u.