Mauritshuis mag Britse Rembrandt kopen

Het Mauritshuis in Den Haag mag het schilderij Portret van een oude man van Rembrandt aankopen. Het Britse ministerie van cultuur heeft vanmorgen het museum mondeling laten weten dat het exportverbod op het doek is opgeheven.

Begin dit jaar bereikte het Haagse museum al overeenstemming met de Britse burggraaf en kunstverzamelaar Lord Cowdray om diens Rembrandt-portret uit 1667 (78.7 bij 66 cm) voor 31 miljoen gulden te verwerven. Maar de Britten wilden het schilderij liever in eigen land houden. Er kwam een exportverbod van drie maanden, dat vandaag op de dag af is verstreken. In die periode konden particulieren, fondsen en musea in Groot-Brittannië hetzelfde of een hoger bod uitbrengen. Voor zover bekend heeft zich geen enkele kandidaat-koper gemeld.

Van de 32 miljoen gulden die het schilderij, inclusief kosten voor verzekering en transport moet kosten, ontbreken bij het Mauritshuis nog acht miljoen gulden. Het museum wil dit bedrag via een publiekscampagne bijeen brengen. Ook een loterijfonds beraadt zich over een omvangrijke, financiële ondersteuning, aldus Rik van Koetsveld, zakelijk directeur van Het Mauritshuis. De andere miljoenen zijn toegezegd door onder meer de Vereniging Rembrandt, de stichting Nationaal Fonds Kunstbezit, het Prins Bernhard Fonds en het VSB Fonds. Het museum heeft inmiddels ook een lening afgesloten en zich ingedekt wegens de instabiele euro.

Rembrandt (1606-1669) schilderde het doek in een losse stijl zo'n twee jaar voor zijn dood. Al twee eeuwen bevindt het zich in Brits bezit. Het portret laat een in het zwart geklede, onderuitzittende man op leeftijd zien. Volgens deskunidigen zal waarschijnlijk nooit meer een dergelijk laat portret van Rembrandt van die kwaliteit op te markt komen. ,,Geen prijs is te hoog'', liet J.P. Filedt Kok, directeur schilderijen van het Rijksmuseum in Amsterdam eerder weten. F. Duparc, directeur van het Mauritshuis, hield het schilderij al lange tijd in het vizier en benaderde daarna Lord Cowdray (1917). De Rembrandt-wens liep destijds parallel met het plan de Victory Boogie Woogie van Mondriaan voor het Haags Gemeentemuseum aan te kopen. De Nederlandsche Bank stelde daartoe 110 miljoen gulden beschikbaar. De voorkeur ging toen uit naar de Mondriaan.