Kritiek op Wallage na rellen

De fracties van CDA, VVD en GroenLinks in de gemeenteraad van Groningen hebben kritiek op burgemeester Wallage van Groningen, naar aanleiding van de supportersrellen afgelopen zaterdagnacht in de binnenstad. Ongeveer vierhonderd relschoppers trokken na afloop van de door Groningen verloren nacompetitiewedstrijd tegen Sparta de binnenstad in en vernielden diverse ruiten en bushokjes. Wallage moet zich morgen in een extra raadscommissievergadering veiligheid verantwoorden voor zijn beslissing de wedstrijd zaterdag te laten spelen.

Volgens GroenLinks en het CDA had Wallage de wedstrijd naar zondag moeten verplaatsen. Zaterdagavond was in de binnenstad het muziekfestival `Swingin' Groningen', waar tienduizenden mensen op afkwamen. ,,Twee grote evenementen brengt risico's met zich mee'', aldus fractievoorzitter K. Dekker van GroenLinks. ,,De kans op persoonlijke ongelukken is groter met een volle binnenstad.'' Wallage meent dat verplaatsing naar zondag ook risico's met zich mee zou hebben gebracht. ,,Dan had je duizenden supporters gehad die naar een lege binnenstad waren getrokken. De materiële schade was dan veel groter geweest.''

Op het optreden van de politie hebben de fracties geen kritiek. Van de opgepakte supporters moeten 29 zich voor de rechter verantwoorden voor openlijke geweldpleging.