Internationale beurzen

LONDEN

Net als de voorgaande dagen kreeg ook vanochtend de angst voor een hogere rente de effectenbeurzen in de greep. Zo heeft Londen tot het middaguur geen moment op winst gestaan en noteerde de index FTSE 100 50 punten lager op 6502,2. De financiële sector kreeg een impuls van de Britse bank Lloyds TSB, die verzekeraar Scottish Widows heeft overgenomen, de vijfde verzekeraar van het land.

Nieuwe cijfers van de centrale bank, over de handelsbalans, leken geen invloed op de beurshandel te hebben.

FRANKFURT

Ook de beurs in Duitsland was vanochtend weinig opgetogen. De index leverde 0,3 procent in tot 5452,11 punten. Vooral Volkswagen moest inleveren. In reactie op overnamegeruchten rond vrachtwagenproducent Scania leverde Volkswagen 1,7 procent in.

Ook DamilerChrysler moest een stapje (0,7 procent) terug doen, nadat er berichten waren verschenen over fusiebesprekingen met Volvo.

PARIJS

De Franse beurs is nog steeds in de greep van het overnamegevecht tussen de banken BNP, Société Générale en Paribas. Gisteren moesten de kemphanen een fors verlies boeken, omdat centrale bankier Trichet voor vandaag een verzoeningsgesprek had gepland. Aandeelhouders vrezen nu een forse overnamepremie mis te lopen. Société Générale boekte in afwachting van het gesprek een winst van 1,8 procent, maar Paribas (min 0,5 procent) en BNP (min 0,6 procent).

AZIË

De effectenbeurs in Tokio is vanochtend lager gesloten. De Nikkei-index daalde met ruim een procent tot 17.586,75. Het koersgemiddelde was aan het eind van de ochtendhandel nog iets hoger, maar in de middag namen beleggers hun winst.

De beurs in Zuid-Korea boekte een behoorlijke winst van 1,4 procent, terwijl Hongkong (0,2 procent) en Australië (0,5 procent) lager sloten.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York sloot gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag lager. De Dow-Jonesindex daalde met 0,9 procent tot 10.721,63. De Dow raakte meteen na de opening flink in de min onder invloed van een verzwakte obligatiemarkt. Later op de dag werd het verlies vrijwel weggewerkt, maar de koersen zakten tegen het einde van de handel toch weer terug. Net als maandag moesten vooral de conjunctuurgevoelige aandelen inleveren. International Paper en DuPont waren de grootste verliezers onder de Dow Jones-fondsen.