`Ik wil mijn broer begraven, mag dat?'

KFOR, de vredesmacht in Kosovo, heeft een ombudsman. Via een raam komt men binnen. De ruimte is ook via een deur te bereiken, maar KFOR wil niet dat de klanten van de ombudsman door haar gebouw wandelen. De klanten zijn Albanezen en Serviërs; de klachten lopen uiteen. ,,Ik kom terug uit een kamp en nu woont er een Serviër in mijn huis.'' ,,Ik heb een massagraf gevonden, wat moet ik doen?'' ,,Ik wil mijn vermoorde broer begraven, mag dat?'' ,,Er ligt een vreemd pakje in mijn portiek.'' ,,Ik zoek mijn dochter.''

,,We krijgen dagelijks vier- à vijfhonderd mensen op bezoek'', zegt coördinator Allen Edwards. De Britse militair leidt een veertig man tellend team. ,,We proberen het probleem zelf op te lossen of brengen mensen in contact met lokale autoriteiten. Zo kwam hier een oude vrouw die in een kamp in Albanië had gezeten. Ze wilde naar het postkantoor om haar pensioen op te halen, maar heeft geen papieren. Alles is haar afgenomen. In dat geval zoeken we met lokale autoriteiten naar een oplossing.''

In eerste instantie wil Edwards `een willig oor zijn'. ,,De mensen hebben vaak veel geleden. Dan moet je hun verhaal in eerste instantie serieus nemen; als je ook nog direct actie kunt ondernemen is dat meegenomen.''

Rond het middaguur komt Mustafa Morina binnen. Vanmorgen keerde hij terug uit Macedonië en in zijn huis woont een Serviër. Wat te doen? Na een half uurtje heeft Edwards de Britse militair John Leigh en gemeenteambtenaar Gani Berisha bereid gevonden om met Morina mee te gaan. Een Servische vrouw doet open en roept direct haar man wanneer ze het bezoek ziet. ,,Ik doe het woord wel'', had Berisha tegen Morina gezegd. Vuur spat uit zijn ogen wanneer hij de `nieuwe bewoners' ziet. ,,Ons huis is vernield door Albanezen'', zegt de Serviër. ,,En toen kregen we toestemming om tijdelijk hier in te trekken.'' ,,Inderdaad, tijdelijk'', zegt Berisha gedecideerd. ,,Morgen om twaalf uur moet u dit huis uit zijn. Hier woont de familie Morina. Morgen krijgt u te horen waar u naar toe kunt.'' De Serviër haalt zijn schouders op, mompelt wat en doet de deur dicht. Morina haalt opgelucht adem. De UNCHR, de VN-hulporganisatie, kan Morina's gezin voor één nacht onderdak bieden, vertelt de Britse militair Leigh. ,,Dit is een voorbeeld uit het schoolboekje. Meestal lopen de spanningen hoog op.''