Hof in VS verwerpt sanctiewet tegen Birma

Een wet van de Amerikaanse staat Massachusetts die ondernemingen verbiedt zaken te doen met Birma, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een federaal hof gisteren in hoger beroep beslist.

Het besluit van het Amerikaanse Circuit of Appeals kan tientallen staten en lokale autoriteiten treffen die met economische boycots protesteren tegen politiek en sociaal onrecht in andere landen.

Het hof handhaafde een eerdere uitspraak van een lager hof die de zogenoemde Birma-wet afkeurde. Volgens de uitspraak is de situatie van de mensenrechten in Birma weliswaar ,,deplorabel'', maar betekent de wet van Massachusetts een ,,doorkruising van de bevoegdheid van de federale regerng op het gebied van buitenlands beleid en is daarmee in strijd met de grondwet.''

Massachusetts, dat jaarlijks 2 miljard dollar aan goederen en diensten koopt, nam de wet in 1996 aan wegens de mensenrechtenschendingen in Birma door het militaire regime. Het besluit van het hof in Massachusetts kan meer dan 20 andere staten en lokale autoriteiten treffen, waaronder New York, San Francisco, Portland en Oregon.

Het hof bepaalde ook dat Massachusetts niet het recht heeft een enkele handelspartner te selecteren voor een boycot en niet de bevoegdheid heeft om activiteiten in Birma te regelen door economische sancties.

De uitspraak is gedaan in een zaak die was aangespannen door de National Foreign Trade Council (NFTC), waarin 580 grote Amerikaanse ondernemingen zijn vertegenwoordigd. De wet van Massachusetts trof meer dan dertig bedrijven. De NFTC weigert de namen van deze bedrijven te noemen uit vrees voor boycots door consumenten.

Massachusetts had in zijn verweer gezegd dat het Congres moet besluiten of staten of lokale autoriteiten wetten moeten invoeren die over buitenlands beleid gaan.

Het Congres, aldus Massachusetts, aanvaardde federale sancties tegen Birma enkele maanden nadat de deelstaat een dergelijk maatregel nam. NFTC-voorzitter Frank Kittregde juichte de uitspraak van het hof toe. Advocaten toonden zich teleurgesteld. ,,We kijken naar de opties'', aldus advocaat-generaal Thomas Barnico. (AP)