Grap van de dag

Een oude vrachtwagenchauffeur zit te eten in een wegrestaurant als drie Hells Angels binnenkomen. De eerste dooft een sigaret in het pasteitje van de man en gaat aan de bar zitten. De tweede spuugt in zijn melk en gaat ook aan de bar zitten. De derde keert zijn bord om en volgt zijn collega's. Zonder iets te zeggen staat de man op en vertrekt.

`Geen echte kerel', constateert een van de Hells Angels.

`Nee, en ook geen echte vrachtwagenchauffeur', zegt de bedienster, `hij heeft net drie motorfietsen overreden.'

JokeMaster vermeldt het visitekaartje van Eric D. Targan, de directeur van The Humor NetWork, het Amerikaanse bedrijf achter Joke-Of-The-Day-Com. Wat begon met de grap van de dag is inmiddels een bedrijf geworden dat dagelijks gesponsorde grappen naar zo'n 1 miljoen mensen stuurt. Nog eens honderdduizenden abonnees krijgen de kwinkslagen niet rechtstreeks, maar via bedrijven. Bell Canada en Sony WebTV hebben licenties op sommige grappen genomen zodat ze die – met eigen productinformatie – naar klanten kunnen sturen. Targan noemt dat `one to one marketing with a punchline'.

The Joke Of The Day is het vijfde, en tot nu toe succesvolste bedrijf van Eric Targan. De Amerikaan bestempelt zijn onderneming The Humor NetWork als `de meest serieuze onderneming in deze sector'. ,,Wij trekken de grootste adverteerders'', zegt hij trots.

Als Chief Humor Officer bedenkt Targan nog altijd een groot deel van de grappen zelf. Bezoekers van de site mogen ook insturen. Al te suggestieve grappen worden geweerd. ,,We houden het netjes'', zegt Targan.

The Joke Of The Day heeft moppen in verschillende categorieën, zoals grappen over sport en technologie en grappen voor gezinnen, studenten en kinderen. In februari werd een tijdelijke website in gebruik genomen, ValentinesDayJokes.com.

Targan is nu bezig om zijn activiteiten te internationaliseren. Uiteindelijk moet er ook een Nederlandstalige versie van The Joke Of The Day komen, de domeinnamen GrapVanDeDag of MopVanDeDag heeft Targan al laten registreren. Over vijf jaar verwacht hij zo'n 25 miljoen moppen te verspreiden. ,,We gaan onze site uitbreiden in de richting van beeld en geluid'', belooft Targan, maar meer wil hij daar nog niet over kwijt.