Golkar nu tweede partij verkiezingen Indonesië

Volgens een voorlopig uitslag van de Indonesische verkiezingen van 7 juni staat de regeringspartij Golkar nu op een tweede plaats. Tot dusver is iets meer dan de helft van de meer dan 100 miljoen stemmen geteld.

Dat er nog steeds geen einduitslag is, heeft volgens de officiële uitleg te maken met de ingewikkelde telprocedure die wordt gevolgd en het feit dat het tellen van de stemmen op de meeste plaatsen gebeurt door weinig geschoolde mensen. Anderen vermoeden dat stembusfraude, gedurende het 30-jarig regime van oud-president Soeharto schering en inslag, de oorzaak is van de vertraging.

Volgens de huidige stand van zaken zou Golkar op 18,5 procent van de stemmen uitkomen. Volgens analisten heeft Golkar genoeg aan 20 procent van de stemmen om aan de macht te blijven.

Op de eerste plaats staat nog altijd de Strijdende Democratische Partij van Indonesië (PDI-P) van Megawati Soekarnoputri, met 36,42 procent. Verwacht wordt dat Megawati aanstuurt op een hervormingsgezinde coalitieregering.

Waarnemers hebben gewaarschuwd voor nieuw geweld als Golkar, die door velen wordt gezien als het voertuig van de macht van Soeharto, te sterk uit de bus komt, of zelfs aan de macht zou blijven. Dat zou kunnen wanneer Golkar een coalitie sluit met moslimpartijen en het leger, dat met een gegarandeerd aantal van 38 zetels is vertegenwoordigd in het parlement.

Al voordat de definitieve uitslag vaststaat, zijn de verschillende politieke partijen begonnen met coalitiebesprekingen. De chef-staf en minister van Defensie, generaal Wiranto, spoorde de politici gisteren aan snel compromissen te sluiten omdat het uitblijven daarvan volgens hem permanente onrust tot gevolg kan hebben. ,,Als elke politieke partij blijft doorgaan met het koppig nastreven van de eigen belangen, zal de politieke onrust voortduren'', aldus Wiranto, die zelf geldt als een mogelijke kandidaat voor het presidentschap.

De Commissie voor de Nationale Verkiezingen gaat er vanuit dat de officiële uitslag van de stembusgang niet eerder dan 8 juli kan worden bekendgemaakt.