`Gezinnen in de wijk voortaan beter volgen'

De burgemeester van Zwijndrecht, D. Corporaal, wil dat wijkplatforms in zijn gemeente de thuissituatie van gezinnen scherper in de gaten houdt, zodat ernstige relationele problemen vroegtijdig kunnen worden gesignaleerd. Corporaal hoopt dat op deze manier excessen zoals de moord op een vrouw door haar ex-man kunnen worden voorkomen.

De Zwijndrechtse wijkplatforms zijn pas opgericht en bestaan uit samenwerkingsverbanden tussen politie, thuiszorg en welzijnsinstellingen. De bedoeling ervan is om de leefbaarheid in de wijken en de betrokkenheid tussen wijkbewoners te vergroten.Volgens burgemeester Corporaal houden de wijkplatforms zich al met de thuissituatie van gezinnen bezig, maar zullen ze dit in de toekomst nog nadrukkelijker moeten doen. Er is daarom geen extra geld voor de platforms nodig, aldus de burgemeester.

Landelijk worden jaarlijks gemiddeld 120 vrouwen door hun (ex)-man vermoord. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Blijf van mijn Lijf. In Zwijndrecht leidden relatieproblemen de afgelopen tien jaar tot de dood van vijf vrouwen. Afgelopen dindsdag schoot een man in het bijzijn van hun twee kinderen een pistool leeg op zijn ex-vrouw. De vrouw overleed ter plekke. (ANP)