Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Ex-dissident naar Rusland terug

Aleksandr Zinovjev, de Russische schrijver, filosoof en ex-dissident, keert na 21 jaar ballingschap in West-Europa terug naar Rusland. Zinovjev, in 1978 de Sovjet-Unie uitgezet na het verschijnen van zijn boek Gapende Hoogten in het Westen, was een fel tegenstander van de communisten, inclusief Michail Gorbatsjov en zijn perestrojka (`katastrojka'). Maar de 76-jarige schrijver hij bekeerde zich in ballingschap tot een dermate fel anti-Westers gevoel dat hij uiteindelijk de in het Westen opererende communisten ging steunen. (AFP)