Endemol onttrekt zich aan malaise

Endemol was vanochtend de enige positieve uitschieter op de Amsterdamse effectenbeurs. Geruchten dat het contract met HMG (RTL 4 en 5 en Veronica), met 140 miljoen gulden per jaar de grootste afnemer van Endemol, zou worden verbroken drukten gisteren de koers van het amusementsconcern naar beneden. Een krachtige ontkenning van de kant van Endemol deed de koers vanochtend echter weer opleven. Endemol steeg vanochtend bijna 9 procent. Tegen het middaguur was van die winst nog 1,40 euro over op 27,80.

De angst voor een verdere renteverhoging hield het Damrak vanochtend in zijn greep. ,,De obligatiemarkt is de afgelopen dagen met ruim twee punten gestegen en dat gaat de beleggers zorgen baren'', aldus een commissionair. De vrees dat de rente met meer dan een kwartje verhoogd zal worden steekt daardoor de kop weer op.Kooporders ontbraken vanochtend waardoor de belangrijkste beursindex AEX na het middaguur 3,90 punten was gedaald naar 573,78. Amsterdam lag er iets beter bij dan de andere grote beurzen in Europa.

De koers van Philips had weinig last van de renteangst. ,,Het elektronicaconcern lijkt klaar voor een serieuze aanval op de honderd gulden grens'', meent een beurshandelaar. Zijn effectenbank heeft zelfs een koersdoel gesteld van 123 euro. Volgens hem is Philips flink op weg een goed imago op te bouwen. ,,De aardige overnames in de VS zijn daar debet aan.''

Philips ging 1,90 euro omhoog naar 95,70. Branchegenoten verging het minder. Het gerucht dat Microsoft een bod op Baan uitbrengt, lijken beleggers te gaan vervelen. Het IT-fonds was de grootste verliezer met een daling van ruim vier procent op 15,50. Ook ASM Lithography moest terug: 1,30 euro op 53,50. De uitgevers waren ook niet populair. Wolters Kluwer verloor 2,5 procent op 40,50 euro en VNU 80 eurocent op 38,40.

Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de dollar vanochtend 2,1350 gulden. Het pond sterling noteerde 3,3920 gulden.