Covra bouwt opslag radio-actief afval

De Covra is gisteren in Borssele begonnen met de bouw van een opslag voor hoogradioactief afval, hoewel er nog een bodemprocedure tegen de vergunningverlenging loopt. Het opslagbedrijf zegt vertrouwen te hebben in de goede afloop van de procedure. De bouw van de zogenoemde Habog kost 241 miljoen gulden en moet in 2003 voor de opslag van hoogradioactief afval uit de kernreactoren van Borssele, Dodewaard, Petten en Delft gereed zijn. Een deel van dat afval wordt eerst in Frankrijk of Groot-Brittannië opgewerkt. De Tweede Kamer debateert vandaag over de opwerking van radioactief afval. PvdA en Groen Links willen dat opwerkingscontracten met het Franse Cogéma en het Britse Sellafield worden verbroken. Dat zou betekenen dat splijtstofstaven direct bij de Covra moeten worden opgeslagen. Volgens Covra-directeur H. Codée is zijn bedrijf daartoe technisch nu niet in staat. Dan moet er een nieuwe opslag gebouwd worden. ,,Die kost zeker het dubbele van de opslag die nu wordt gebouwd.'' (ANP)