Clinton vraagt om geduld Kosovaren

President Clinton heeft gisteren in Macedonië tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp de Kosovaren gevraagd geduld te hebben met hun terugkeer. Vier EU-ministers bezoeken vandaag Kosovo om er te praten over de wederopbouw.

Clinton werd hartstochtelijk verwelkomd toen hij gisteren twee uur lang het kamp van Stenkovec bezocht. In een korte toespraak riep hij de tienduizend nog in het kamp levende Kosovaren op pas naar Kosovo terug te keren als het daar veilig is. en zich niet te wreken op de Serviërs. Hij zei hun haast om naar hun woonplaatsen terug te keren te begrijpen, maar ze moeten, aldus Clinton, nog ,,een paar weken'' geduld hebben. ,,U hebt genoeg geleden. Ik wil geen kind gewond zien raken. Ik wil niet dat iemand een arm of een been verliest door een landmijn. Ik vraag u: hebt geduld met ons.''

De ministers van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië bezoeken vandaag Kosovo om er onder anderen te praten met Sergio de Mello, de voorlopige VN-vertegenwoordiger in Kosovo, belast met het opzetten van een civiel bestuur – volgens de Franse minister Védrine een prioriteit na de intocht van KFOR in de regio. De ministers praten ook met leiders van de etnische gemeenschappen.

Uit Kosovo zelf komen intussen talrijke berichten over etnische incidenten tussen Kosovaren en Serviërs die terugkeren of die niet zijn gevlucht. De Serviërs meldden dat gisteren vier volksgenoten zijn vermoord door het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. De Kosovaren van hun kant klagen over geweld en intimidatie. Dat geldt met name voor Kosovska Mitrovica in het noorden van Kosovo, een stad die de facto is verdeeld in een Albanees en een Servisch deel. Kosovaren klagen door Serviërs – leden van de geheime politie of leden van de speciale politie die hun uniform hebben uitgetrokken – te zijn mishandeld, geïntimideerd en tegengehouden. Franse KFOR-militairen zouden daartegen geen enkele actie hebben ondernomen en zich arrogant gedragen. Ze verdedigden zich met het argument dat met etnische scheiding bloedvergieten wordt voorkomen. (Reuters, AP)