Bridgevrouwen maken kans op EK-medaille

Op Malta, bij de Europese kampioenschappen voor landenteams, zijn de Nederlandse vrouwen bezig met een uitstekend toernooi. De ploeg was van meet af aan in de kop van het klassement terug te vinden en strijdt met Frankrijk en Noorwegen om de eerste plaats. Na een zege gisteren met de maximale cijfers op concurrent Noorwegen lijkt een plaats bij de beste vijf, vereist voor deelname aan het wereldkampioenschap in 2000, Nederland nauwelijks meer te kunnen ontgaan.

Verheugend is de doorbraak naar de absolute top van het paar Bep Vriend-Marijke van der Pas. Deze twee gevestigde sterren vormden enige jaren geleden een partnership. Ondanks hun grote individuele kwaliteiten bleven echt aansprekende successen uit. Voor een optimaal partnership komt kennelijk toch meer kijken dan de optelsom van talent alleen.

Op Malta spelen Vriend en Van der Pas als nooit te voren. Per spel scoren ze voor het team liefst anderhalve wedstrijdpunt (imp). Met hun schitterende moyenne staat het duo bovenaan in het officieuze klassement dat wordt bijgehouden van alle 150 op Malta aanwezige paren. De twee andere Nederlandse paren kunnen daar bij lange na niet aan tippen, hoewel Wietske van Zwol en Martine Verbeek, met hun gemiddelde van eenderde imp per spel, nuttig werk verrichten.

In de beoordeling van de paren is het overigens gevaarlijk aan deze cijfers al te grote betekenis toe te kennen. Zo is de tweede plaats in het individueel klassement bij de mannen, van de EK-debutanten Bart Nab en Huub Bertens, een zeer aangename verrassing. Maar omdat de Tilburgers vaak worden opgesteld tegen uitgesproken zwakke landen, kan enige relativering geen kwaad.

De Nederlandse mannen zijn nog niet kansloos in de strijd om de belangrijke zesde plaats, die recht geeft op een WK-ticket. Nederland walste gisteren over het zwakke Luxemburg heen en meldde zich op de vierde plaats. Die hoge positie werd even later alweer tenietgedaan door een zware nederlaag tegen Italië. Twee weken geleden versloeg Nederland het Italiaanse team nog in een testmatch.

    • Jan van Cleeff