`Arbo-situatie afvalbranche alarmerend'

De arbeidsomstandigheden in de afvalbranche zijn soms alarmerend. Dat concludeert FNV Bondgenoten uit indicatief onderzoek. Bijna driekwart van de ondervraagden zegt last te hebben van de nek, schouder of rug door het vele tillen. Een werknemer mag volgens de normen dagelijks 12.800 kilo op de wagen zetten, in zakken van steeds hooguit 25 kilo. Slechts 8 procent zegt dat die norm echt wordt nageleefd. Tijd om te herstellen is er ook te weinig, omdat de werkdruk hoog is. Twee van de drie werknemers klagen daarover. Gemiddeld werken ze wekelijks acht uur over.

Ook is er te weinig controle op de milieurichtlijnen. Het komt voor dat werknemers denken te rijden met licht verontreinigde grond, terwijl de lading in werkelijkheid kankerverwekkend is. Procedures die in zulke gevallen gelden, worden niet goed uitgevoerd omdat het te druk is. Ook daardoor stijgt het risico voor de gezondheid. Klachten over de huid, de longen, diarree of allergieën komen regelmatig voor. (ANP)