Acties van NAVO waren `te klinisch'

,,Mijn handtekening staat onder Rambouillet en ik vond het mijn plicht te blijven. Het zou ook laf zijn geweest om te vertrekken, terwijl al mijn medewerkers achter zouden blijven.''

Dat zegt Veton Surroi, journalist en uitgever en een van de meest prominente intellectuelen in Kosovo, vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Hij dook onder kort voordat in maart de NAVO-luchtacties begonnen en werd nummer één op de opsporingslijst van de Serviërs. ,,We trokken van huis naar huis. Soms bleven we een paar dagen, soms een paar weken, soms een paar uur.'' Eén keer ging het bijna mis, toen Servische agenten hem van de overkant van de straat sommeerden stil te staan. Surroi kon zich op het nippertje redden.

Surroi is zeer kritisch over de NAVO-strategie: ,,De NAVO wilde een oorlog zonder één slachtoffer aan haar kant. Ik vind dat absoluut onbegrijpelijk. Bij een oorlog zijn doden onvermijdelijk. De NAVO voerde een klinische oorlog als betrof het een computerspel. In een oorlog moet je bereid zijn om mensen te offeren. Het Kosovaarse volk heeft daardoor langer geleden dan nodig was.'' Met het dreigement van grondtroepen had, zegt Surroi, ,,Miloševic veel eerder het hoofd moeten buigen.''

Over de vraag wie Kosovo moet gaan leiden zegt Surroi: ,,Ik weet niet of ik een guerrillaleider ook als leider van mijn land zou willen hebben. En Ibrahim Rugova heeft veel uit te leggen. Hij is vriendelijk op de foto gegaan met agressor Miloševic. Op korte termijn moet er een brede coalitie komen. Verkiezingen komen later wel.''

DOSSIER: www.nrc.nl