VS: 5.000 geleerden aan de detector

De Amerikaanse regering onderwerpt ongeveer 5000 wetenschappers die werken met gevoelige nucleaire informatie, aan een leugendetector. Het is een reactie op de beschuldigingen van het Congres dat Chinese spionnen twintig jaar lang nucleaire topgeheimen uit laboratoria ontvreemdden. Het Congres verwijt de minister van Energie, Bill Richardson, dat de verbetering van de geheimhouding in de drie nucleaire laboratoria in de Verenigde Staten te traag gaat. Maandag zijn de laboratoria voor twee dagen gesloten voor een herziening van de veiligheidsstandaarden.

Topfunctionarissen van het laboratorium in Los Alamos, New Mexico, trekken de wetenschappelijke betrouwbaarheid van leugendetectors in twijfel en vrezen hun baan te verliezen. Verschillende studies hebben aangetoond dat bij een hoog IQ het aantal fouten in de tests toeneemt.

De reden hiervan is onduidelijk. De hoogbegaafde wetenschappers vrezen echter hierdoor ten onrechte te worden verdacht van spionage. Ook wordt gevreesd dat het op grote schaal toepassen van leugendetectors een leegloop van topwetenschappers bij de overheid tot gevolg zal hebben. Diverse wetenschappers hebben al gedreigd met een rechtszaak tegen hun werkgever.

Totnogtoe hebben ongeveer vijftig werknemers zich vrijwillig laten testen. Het grootste deel van de tests zal waarschijnlijk in augustus beginnen. Wetenschappers die weigeren zullen overgeplaatst worden naar minder gevoelige projecten.

Het is de eerste keer dat de leugendetector op grote schaal wordt toegepast buiten de CIA en de National Security Agency. (AP, Reuters)