Venlo zal scooters uit centrum weren

Scooters en bromfietsen zijn niet langer welkom in de binnenstad van Venlo. B en W hebben voor een Nederlandse primeur gezorgd door de autovrije zone in de stadskern tevens scooter- en brommervrij te verklaren.

Wethouder P. Freij (Verkeer) zegt dat Venlo de overlast van de hardrijdende scooters niet langer accepteert. ,,Venlo heeft een grote populatie scooterbezitters'', aldus Freij. ,,Ze vormen een plaag. Wij spreken hier over scooterterreur. Ze rijden met snelheden van vijftig kilometer per uur door voetgangersgebieden en jagen mensen de stuipen op het lijf. Daarbij maken ze een hels lawaai''.

Het verbod kan pas over drie maanden ingaan. De procureur-generaal in Arnhem moet namelijk eerst toestemming geven om de bevoegdheden van de parkeerwachters, officieel Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA`s), uit te breiden. De BOA's moeten op het scooterverbod gaan toezien. De politie heeft daar geen tijd voor.

Als de procureur akkoord gaat, mogen parkeerwachten in de toekomst ook rijdende voertuigen staande houden en verbaliseren. Nu mag alleen de politie dat. Mocht de procureur-generaal niet akkoord gaan, dan is volgens Freij het woord aan politiek Den Haag.

Venlo hoopt door de invoering van het scooterverbod ook de overlast van drugskoeriers tegen te gaan.