Van der Lem trainer AZ, Verlaat naar Ajax

Gerard van der Lem heeft gisteravond een driejarig contract getekend bij de Alkmaarse eredivisieclub AZ. De 47-jarige trainer volgt de vorige week uit onvrede opgestapte Willem van Hanegem op. Van der Lem was de afgelopen negen seizoenen werkzaam als assistent van hoofdcoach Louis van Gaal. Eerst bij Ajax, de laatste twee jaar bij FC Barcelona. Het contract van Van der Lem bij de Spaanse landskampioen liep nog door tot medio 2000.

Het afgelopen weekeinde voerde het bestuur van AZ, onder leiding van voorzitter Dick Scheringa, gesprekken met Van der Lem. ,,We wisten dat hij als hoofdcoach aan de slag wilde'', aldus Hans van der Zee, sinds kort directeur voetbalzaken bij AZ. ,,We kwamen op het goede moment. Zes jaar geleden kreeg hij een aanbieding van Feyenoord, maar Van der Lem vond het toen nog te vroeg.''

Als voetballer kwam Van der Lem uit voor Ajax, FC Amsterdam, Roda JC, Feyenoord, Sparta en FC Utrecht. Na zijn actieve loopbaan had hij enkele amateurclubs onder zijn hoede, waaronder Zwarte Schapen. Op maandag 5 juli staat de eerste training van AZ met de nieuwe hoofdtrainer op het programma.

Frank Verlaat (31) keert per 1 juli terug bij Ajax. De linksbenige verdediger, afkomstig van het Duitse VfB Stuttgart, en de Amsterdamse club bereikten gisteren overeenstemming over een vierjarige verbintenis. Ajax doet zoals gebruikelijk geen mededelingen over de hoogte van het transferbedrag. Verlaat is na Aron Winter, Stanley Menzo, Jan van Halst, John Nieuwenburg en de Deen Brian Laudrup de zesde grote aankoop van de Amsterdamse club.

Verlaat maakte van 1986 tot 1989 deel uit van de selectie van Ajax. Hij maakte zijn debuut in het eerste elftal op 10 mei 1987 tijdens FC Utrecht–Ajax (2-1). Na drie seizoenen vertrok de voetballer naar het Zwitserse Lausanne Sports. In 1992 trok het Franse AJ Auxerre hem aan, waar hij drie seizoenen verbleef. Met Auxerre schakelde hij begin 1993 Ajax uit in de kwartfinales van het UEFA-cuptoernooi. In 1995 vertrok de éénvoudig international naar VfB Stuttgart.

Vanaf zijn vakantieadres liet Verlaat weten erg blij te zijn met de overgang naar Amsterdam. ,,Ajax is precies op het goede moment gekomen. Na tien jaar buitenland is het goed weer naar Nederland te komen. Ik hoop met Ajax nog heel wat prijzen te winnen.'' Verlaat zal bij Ajax de plaats van Sunday Oliseh innemen. Ajax heeft gisteren bevestigd dat de Nigeriaan naar Italië vertrekt. Bij welke club Oliseh aan de slag gaat, is nog niet duidelijk. Volgens Ajax zal het gaan tussen AS Roma en Juventus. Beide clubs ruziën al dagenlang over de komst van de Nigeriaanse verdediger.