Uitvaart Giele eindigt in vuurzee

Terwijl de vlammen uit het dak van de Roxy sloegen, gaat tussen de toeschouwers op de Bloemenmarkt de eerste grap rond: ,,Hè? Hij zou toch begraven worden?''

Eerder die dag was kunstenaar Peter Giele per boot over de Amstel naar begraafplaats Zorgvlied gebracht. Het `bouwstofbeest' lag in een open kist - tussen zijn handen een breekijzer geklemd. De oude bioscoop aan het Singel had hij eigenhandig gesloopt en omgebouwd tot de trendy discotheek van de jaren tachtig. Op de dag van zijn begrafenis ging het interieur volledig in vlammen op.

Giele overleed vorige week woensdag op 44-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Voor vrienden en familie lag hij opgebaard in zijn laatste project: restaurant Club Inez, tegenover de Munt op een steenworp afstand van de Roxy. Aan de hijsbalk werd zijn kist door een raam naar beneden getakeld. Een boot met vlammenwerpers ging hem voor naar zijn begraafplaats. Later zou - op de langste dag van het jaar - tot zonsondergang een herdenkingsfeest in de Roxy zijn.

Even werd nog gedacht aan `een fantastische performance' toen daar om even voor negen brand op zolder uitbrak. Maar er was iets mis gegaan bij een act met vuurwerk. Vonken hebben zich waarschijnlijk via het ventilatiesysteem verspreid. Personeel van de Roxy kon de ongeveer tweehonderd aanwezigen zonder problemen naar buiten loodsen. Volgens de brandweer is geen sprake van opzet.

De brandweer zette zes brandweerwagens en een blusboot in. Op de bloemenmarkt tegenover de Roxy verzamelden zich honderden mensen. De brand dreigde over te slaan naar het naast gelegen winkelcentrum De Kalvertoren, maar uiteindelijk liepen de panden naast de Roxy alleen rook- en waterschade op. In club Inez verwonderde het gevolg van Giele zich gisteravond vooral over de bizarre symboliek. `Ab igne ignem capere' stond er op Gieles overlijdenskaartje: Het ene vuur aan het andere ontsteken. De brandweer stond vanochtend nog na te blussen.