Trichet maant fusiebanken tot overleg

De president van de Banque de France, Jean-Claude Trichet, heeft de drie in een fusiegevecht gewikkelde Franse banken opgeroepen tot spoedoverleg. In afwachting daarvan wordt het verhoogde bod van Société Générale op Paribas niet behandeld door het centrale bankencomité.

Eerder deed de rechtbank in Parijs een belangrijke uitspraak door te beslissen dat er geen juridische bezwaren zijn tegen het bod van de Banque National de Paris op de andere twee banken. Société Générale en Paribas verzetten zich hevig tegen het plan voor een triofusie van BNP. Zij willen samengaan.

De Franse overheid heeft minder middelen dan vroeger om de algemeen noodzakelijk geachte herstructurering van de Franse handels- en investeringsbanken naar haar hand te zetten. Desondanks blijkt uit alle signalen dat zowel de minister van Financiën, Dominique Strauss-Kahn, als de centrale bankpresident, Jean-Claude Trichet, wel wat ziet in de vorming van één grote Franse commerciële bank die wereldwijd een rol van belang kan spelen.

Na de verplichte adempauze duikelden de aandelenkoersen van de twee `aangevallen' banken gistermiddag met meer dan zes procent. Paribas moest gisteren 3,5 procent inleveren. Samen verloren de drie voor 21 miljard francs (ruim 7 miljard gulden) aan beurswaarde. Société Générale verloor vanmorgen nog eens ruim drie procent. Sinds de fusiestrijd in februari losbrandde stegen de drie aandelen tussen de tien en vijftien procent.

De ingreep kwam onverwachts. De Franse overheid laat op gezette tijden weten dat zij niet meer pretendeert de hele economie te besturen. Hoewel juist het banklandschap nog veel overheidsbemoeienis en eigendom kent, leken regering en centrale bank het proces slechts verbaal te willen begeleiden, in de hoop een grote buitenlandse speler op afstand te houden.

Voor de financiële krant La Tribune is de verplichte gesprekspauze een teleurstellende ,,stap terug naar oude geleide economie-reflexen'', met het risico van een averechts resultaat.