Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de andere datum van overmaken van de AOW die bij de Ouderenbond tot protest heeft geleid en een reactie van staatssecretaris van Sociale Zaken Hogervorst. Verder de situatie in Kosovo en een reportage over een spoedcursus voor het halen van het herexamen in Leiden. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de GGD in Amsterdam waar mensen zich voor een onderzoek vrijwillig laten inspuiten met een vaccin tegen aids. Eigenlijk een aidsvirus, zij het een ongevaarlijke variant. Naar verwachting voorkomt deze behandeling één op de drie besmettingen. Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. Reportage over de val van de moslimenclave Srebrenica in juli 1995 waarover volgens ingewijden nog tal van documenten niet in de openbaarheid zijn gekomen. Verder de opening van de nieuwe vleugel bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Rondkomen. In deze aflevering de financiële aspecten bij een scheiding. Aan de hand van het relaas van een Utrechtse vrouw wordt in kaart gebracht waar een vrouw mee te maken krijgt als de scheiding is doorgevoerd. Ned.2, 20.05-20.35u.

Mummies of the Takla Makan. Aandacht voor de vondst van tientallen ruim 3000 jaar oude mummies met Europese trekken en volle haardos die in de Taklamakan-woestijn in 1996 in China werden gevonden. NGC, 19.00-20.00u.

Histories: De Romanovs. Eerste deel van een drieluik over het einde van de Romanov-dynastie in Rusland. Tsaar Nicolaas II kwam op de troon op een moment dat het oude Rusland werd geconfronteerd met allerlei diepgaande maatschappelijke veranderingen. Een monarchie paste daar helemaal niet meer bij. Maar Nicolaas was eigenwijs en hield krampachtig vast aan zijn `goddelijke' macht. Canvas, 21.30-22.25u.

37°. In een stadje in de Duitse provincie Brandenburg, waar de meeste jongeren extreem-rechtse skinheads zijn, moet een klein groepje alternatief geklede linkse tieners voortdurend vrezen voor terreur. Simpelweg het marktplein oversteken kan hen al een flink pak slaag opleveren. ZDF, 22.15-22.45u.

Grensverleggers. Portret van de Nederlandse bioloog en kiwi (de vogel)-expert Ruud Kleinpaste die in Nieuw Zeeland iedere zondag als deskundige optreedt in een radioshow waarin luisteraars kunnen bellen met vragen over bloemen, planten en insecten. Ned.1, 22.21-22.52u.

SPORT

Hardtalk. Gesprek met de oud-top-tennisser Vijay Amritraj uit India over o.a. Wimbledon, het tennis in India en zijn huidige werk als producent van films. BBC World, 20.30-21.00u.

Golf par 5. Griselda Visser presenteert het eerste Nederlandse golfmagazine op televisie met samenvattingen van toernooien, de PGA European Tour, reportages en studiogesprekken. RTL5, 22.50-23.50u.

PRAATPROGRAMMA

Alleen op de Wereld. In deze voorlopig laatste uitzending praat Rémi van der Elzen met zanger Bennie Jolink van de popgroep Normaal. RTL5, 22.10-22.50u.

AMUSEMENT

Markant Nederland. Eerste deel van een nieuwe reeks afleveringen waarin bekende Nederlanders een trip maken door hun favoriete stad of streek. Vanavond mag KRO-nieuwspresentator Fons de Poel Nijmegen promoten. Ook aandacht voor specifieke natuurgebieden. Ned.1, 18.58-19.28u.

Summer holiday. Vakantiemagazine met vanavond o.a. de Caraïbische kust van Mexico, jacht naar antiek in Parijs en een sportieve vakantie in Portugal. Canvas, 21.30-22.25

Fawlty Towers. Herhaling van de onsterfelijke 12-delige Britse comedyserie uit 1975 met John Cleese als onbeschofte hoteleigenaar Basil Fawlty. Net5, 23.00-23.40u.

FILM

Das Boot (6) (Woflfgang Petersen, 1981, West-Duitsland). Zesdelige tv-versie van peperdure verfilming van Lothar-Günther Buchheims autobiografische bestseller (1973). Het verslag van het claustrofobische bestaan in een U-Boot anno 1941 werd goeddeels gezuiverd van nazistische elementen. Met Jürgen Prochnow. SBS6, 20.30-21.25u., onderbroken door reclame.

Secret Agent 00-Soul (Julius LeFlore, 1990, VS). Persiflerende spionagekomedie. Ex-spion Billy Dee Williams opent in zijn oude, zwarte geboortewijk een detective-bureau. Veronica, 22.20-0.05u., met reclame.

The Lover / L'Amant (Jean-Jacques Annaud, 1991, Frankrijk/Engeland). Gebaseerd op de semi-autobiografische roman van Marguerite Duras. Zie Film-vooraf. Canvas, 22.55-0.50u.

Dodge City (Michael Curtiz, 1939, VS). Grootscheepse western stapelt met plezier het ene cliché op het andere. Sheriff Errol Flynn houdt samen met journalistendochter Olivia de Havilland grote schoonmaak in rumoerig stadje aan het eind van de spoorlijn. Met Ann Sheridan als saloon girl. ARD, 0.45-2.25u., nagesynchroniseerd.

Hush... Hush, Sweet Charlotte (Robert Aldrich, 1965, VS). Sfeerrijke psychologische griezelfilm bewandelt pad van Whatever happened to Baby Jane?. Bette Davis wordt gestaag waanzinniger wanneer zij zich geplaagd ziet door de geest van de verloofde die zij vermoord zou hebben. Ook met Olivia de Havilland, Joseph Cotten. ZDF, 1.00-3.05u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Ring of Fire (Andrew L. Stone, 1961, VS). Bosbrand is belangrijkste attractie van actiethriller waarin drie voortvluchtige jeugddeliquenten een hulpsheriff ontvoeren. Met David Janssen, Joyce Taylor. Morgen, BBC2, 11.30-13.00u.

Fish Hawk (Donald Shebib, 1980, Canada). Familiedraak over vriendschap tussen jochie en drankzuchtige Indiaan. Morgen, SBS6, 14.30-16.10u., onderbroken door reclame.