Rusland paraat: NAVO valt aan

Kosovo was slechts een militair oefenterrein voor de ophanden zijnde NAVO-invasie van Rusland – daarvan zijn miljoenen Russen overtuigd. Op 22 juni 1941 om vier uur 's ochtends lanceerde Hitler zijn operatie Barbarossa. Je kunt dus maar beter paraat zijn. De taaie Boris Jeltsin mag dan nog zo innig zijn ,,vriend Bill'' en zijn Keulse gastheer Gerhard Schröder omhelzen, vertrouwen doet Moskou het Westen amper. In ieder geval achten de generaals het nodig om de duurste manoeuvres sinds jaren uit te voeren. De codenaam: West '99.

Het scenario van deze oefeningen heeft niets verhullends: het Westen valt Rusland en Wit-Rusland aan met precisiebombardementen. Naar aanleiding waarvan, of met welk doel, dat zegt het draaiboek niet. Het gaat om de snelheid en de kracht van het Russische antwoord. De bebrilde maarschalk Igor Sergejev, de Russische minister van Defensie, geeft persoonlijk leiding aan de landsverdediging. Voor het Leningrad-district aan de Finse Golf heeft hij vandaag alarmfase rood afgekondigd.

De chronische schaarste aan brandstof en voedsel voor het leger weerhoudt hem er niet van de luchtmacht in te schakelen en het afweergeschut te laten bulderen. Samen met de Oostzeevloot en de Noordelijke Vloot moet het NAVO-offensief in vijf dagen gepareerd zijn, waarna zaterdag, als sluitstuk, de tegenaanval wordt ingezet.

Van hoog tot laag wordt ontkend dat West '99 een echo van het NAVO-bombardement op Kosovo is. Luchtmachtcommandant Anatoli Kornoekov wil alleen toegeven dat Ruslands militaire oefeningen zijn ,,aangepast'' aan de realiteit van de Balkanoorlog. De legerleiding wil niet alleen het Westen imponeren, maar meer nog het Russische publiek, in de hoop dat het Kremlin de onderbetaalde officieren niet volledig zal vergeten. Veel militaire exercities bestaan de laatste jaren noodgedwongen uit jachtpartijen om het menu in de legerbarakken aan te vullen.