ROODBAARS MET THAISE DIPSAUS

Dit recept is gebaseerd op Japanse tempura, maar wordt met een pikante Thaise dipsaus geserveerd. Het frituren doet u in porties. Om te zorgen dat deze delicate gefrituurde hapjes krokant blijven, houd u ze na het frituren warm in een met keukenpapier beklede mand in de oven. Doe alle ingrediënten voor de dipsaus in een kom en schep goed om. Verdeel de saus over individuele kommetjes. Verwarm de oven voor op 150° C. Verhit de olie tot 190° C in een frituurpan of als u die niet heeft in een grote, diepe koekenpan of wok. Snijd de roodbaarsfilets in stukjes van circa 5 centimeter. Bestuif de stukjes vis met wat bloem en zet weg. Schil de aubergine in een streeppatroon. Snijd de aubergine dan in de lengte doormidden en vervolgens overdwars in plakken van circa 1 cm dik. Spoel de plakken onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de courgette net als de aubergine in plakken. U hoeft de courgette niet te schillen of te spoelen. Maak nu het beslag. Doe het ei, het ijskoude water en zuiveringszout in een grote kom en klop alles losjes om. Zeef er de boem boven en meng alles goed met een houten lepel. Het beslag moet vrij dun zijn en makkelijk van de lepel lopen. Gebruik het beslag snel na het maken – liefst binnen 15 minuten. Haal een stukje vis of groente door het beslag en laat voorzichtig in de hete olie glijden. Frituur niet meer dan 6 tot 8 stukjes tegelijk. Draai de stukjes na circa 1 minuut om en laat de tweede kant ook circa 1 minuut frituren, of tot het beslag goudgeel is gebakken. Schep de gefrituurde hapjes met een schuimspaan uit de olie en doe ze in de met keukenpapier beklede mand. Zet ze in de oven om ze warm te houden. Schep tijdens het frituren eventuele stukjes afgevallen beslag uit de olie om de olie schoon te houden. Frituur de rest van de vis en groenten op dezelfde manier. Laat de olie tussen elke portie weer even op de vereiste temperatuur komen. Zet de manden met vis en groenten op tafel zodat iedereen zichzelf ervan kan bedienen en zet de kommetjes dipsaus binnen handbereik.