Prodi: Italië zet deelname euro op spel

Romano Prodi, de beoogde voorzitter van de Europese Commissie, heeft gisteren gezegd dat als Italië geen radicale hervormingen doorvoert, het niet aan de euro kan blijven deelnemen.

De financiële markten reageerden daarop prompt, waardoor de waarde van de euro ten opzichte van de dollar met een dollarcent zakte tot 1,0332 dollar.

Prodi's uitspraak heeft geleid tot de eerste kritiek op de beoogde Commissievoorzitter in Brussel. Zowel diplomaten als functionarissen van de huidige demissionaire Commissie vinden dat Prodi zich gisteren vergaloppeerd heeft met zijn uitspraak over de Italiaanse economie. Er wordt gesproken over ,,een grote stommiteit''.

Toch is de reactie van diplomaten en Brusselse functionarissen behoedzaam. Diplomaten zeggen dat regeringen van de lidstaten van de Europese Unie zich op dit ogenblik geen openlijke kritiek kunnen veroorloven op Prodi, omdat deze nog pas bezig is om een nieuwe Europese Commissie te vormen die waarschijnlijk in september aan het werk zal gaan.

Bij de demissionaire Commissie is men voorzichtig met het oog op de toekomstige samenwerking met de Italiaan.

Prodi zei gisteren in een toespraak voor de organisatie van de Italiaanse chemische industrie, Federchimica, dat Italië niet kan voortgaan met een inflatie van twee procent, het dubbele van de inflatie in de andere landen van het eurogebied.

,,Als we op deze weg doorgaan, slagen we er niet in om in de euro te blijven'', zei de beoogde voorzitter van de Europese Commissie volgens verschillende persbureaus.

Zodra Prodi in Italië is, voelt hij zich weer Italiaans politicus en vergeet hij zijn Europese positie. Dat is de verklaring die in Brussel het meest te horen is over diens optreden.

Daarnaast wordt de beoogde voorzitter van de Commissie bekritiseerd omdat niet de inflatie, maar de stagnerende economische groei en het overheidstekort het probleem van Italië zouden zijn. Er wordt op gewezen dat de ministers van Financiën van het eurogebied onlangs hebben afgesproken uitspraken over de euro alleen aan hun voorzitter te zullen overlaten. De huidige ,,kakafonie'' zou tot te veel verwarring op de financiële markten leiden.

Onze correspondent in Rome voegt hieraan toe: In Italië is laconiek gereageerd op de uitlatingen van Prodi. De uitspraken worden vooral gezien als een vermaning, niet als een concrete voorspelling. In een videoconferentie met Milaan, later op de dag, zei Prodi dat hij verbaasd was over de reactie op de financiële markten.

,,Een simpele, correcte en banale wenk aan Italië om de aandacht niet te laten verslappen is voldoende om een reactie te ontketenen. Daarvoor is geen enkele reden'', zei hij. ,,In de toekomst zal ik beter letten op wat ik zeg.''

    • Ben van der Velden