Proces Turkije tegen Öcalan verloopt eerlijk

Het proces dat in Turkije aan de gang is tegen de Turks-Koerdische leider Abdullah Öcalan heeft een eerlijk verloop.

Dat staat in een verslag dat gisteren is aangeboden aan de Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa. De 41 lidstaten tellende organisatie is in 1949 opgericht om democratie en de rechten van de mens in Europa te bevorderen.

,,De in het proces gevolgde procedure is correct en in overeenstemming met de van toepassing zijnde Turkse wetgeving'', aldus het rapport. Het proces wordt morgen voor het staatsveiligheidshof op het gevangeniseiland Imrali in de Zee van Marmara hervat met het pleidooi van de verdediging en een slotwoord van Öcalan.

,,Het proces is eerlijk'', zei gisteren Andras Barsony, een van zeven vertegenwoordigers van de Raad van Europa die de zaak volgen. Hij voegde eraan toe dat hij zeer tevreden was over het besluit van het Turkse parlement van eind vorige week om de militaire rechter te verwijderen uit de staatsveiligheidshoven. Het Europese Hof voor de Mensenrechten had vorig jaar bepaald dat een rechter die onder militaire discipline staat niet als onafhankelijk kan worden beschouwd.

De voorzitter van de parlementaire Assemblée van de Raad van Europa, Lord Russell-Johnston, drukte gisteren op een persconferentie in Straatsburg eveneens zijn voldoening uit over deze maatregel. Voorts toonde hij zich tevreden dat Turkije Europese parlementariërs tot het proces had toegelaten. Turkije wilde niets weten van internationale waarnemers bij het proces, maar liet uiteindelijk buitenlandse vertegenwoordigers op persoonlijke titel toe.

Lord Russell-Johnston waarschuwde echter dat de Assemblée het initiatief zou nemen om Turkije als lid van de Raad van Europa te schorsen mocht Öcalan worden geëxecuteerd. De openbare aanklager heeft de doodstraf tegen Öcalan geëist. Als een doodvonnis wordt uitgesproken, en in hoger beroep bevestigd, moet het Turkse parlement zich over de voltrekking uitspreken. In laatste instantie heeft president Demirel de mogelijkheid in te grijpen. (Reuters, AFP)