`Philips naar honderd euro'

De koers van het aandeel Philips is vanmorgen met ruim 1 procent opgeveerd tot 94,25 euro na optimistische uitlatingen van bestuursvoorzitter T. Swartsenburg van het bedrijfsonderdeel Philips Consumer Communications (zaktelefoons). Swartsenburg sprak tegenover het persbureau Reuters de verwachting uit dat PCC binnen twee jaar winstgevend wordt en zei ,,niet verbaasd'' te zullen zijn als de koers van Philips binnenkort een niveau van honderd euro bereikt.

Philips heeft zich vanmorgen van de uitspraken gedistantieerd. ,,Die zijn voor zijn rekening'', aldus een woordvoerder. Philips heeft zich na het opdoeken van de gezamenlijke onderneming met het Amerikaanse Lucent onthouden van duidelijke uitspraken over de toekomst van PCC. Financieel bestuurslid J. Hommen voorspelde dat PCC weer winstgevend zou worden, maar wilde geen tijdsperiode noemen. PCC boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van zo'n 50 miljoen euro (110 miljoen gulden) eenderde van het negatieve resultaat dat in dezelfde periode van 1998 werd gerealiseerd.

In een interview op een telecommunicatietentoonstelling te Singapore verklaarde Swartsenburg tegenover Reuters: ,,Ik zou niet verbaasd zijn als het aandeel in de komende weken de 100 euro zou halen.'' Een van de redenen daarvoor is volgens Swartsenburg de goede gang van zaken bij PCC. ,,We doen het dit jaar 40 tot 50 procent beter dan gebudgetteerd. Een verbetering van minder dan vijftig procent volgend jaar zou ik niet accepteren.'' Over de toekomst van PCC verklaarde hij: ,,Als we binnen 24 maanden geen mooie winst behalen, dan heb ik het niet goed gedaan.''

Volgens een woordvoerder spreekt Swartsenburg niet namens Philips. ,,Wij oordelen nooit over onze aadelenkoers'', zegt hij. ,,De prijs van ons aandeel wordt gedicteerd door de markt en alleen door de markt.'' Philips huldigt dat principe nog niet zo lang. Voormalig topman Jan Timmer gaf vier jaar geleden nog wel bij herhaling aan de koers van Philips (destijds 75 gulden) te laag te vinden. Daarna gleed de koers nog verder af tot een niveau van 60 gulden. ,,Ik heb er blijkbaar geen verstand van'', concludeerde Timmer toen.