`Nederland wil Pronk naar Bosnië sturen'

Nederland heeft volgens de Oostenrijkse minister Schüssel minister Pronk (milieu) voorgedragen voor de functie van hoge vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië. De andere kandidaten zijn de Franse ambassadeur in Den Haag, De Montferrand, en de Oostenrijkse ambassadeur in Belgrado, Petritsch.

De laatste was al speciaal gezant van de Europese Unie voor Kosovo en wordt als de grootste kanshebber beschouwd voor de opvolging van de Spanjaard Carlos Westendorp, de huidige hoge vertegenwoordiger voor Bosnië.

De kandidateur van Pronk werd gisteren na afloop van een bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken meegedeeld door de Oostenrijkse minister Schüssel. Minister Van Aartsen weigerde dit te bevestigen. ,,U hoort van mij geen namen'', zei hij. Een woordvoerder van minister Pronk ontkende vanmorgen dat de minister officieel zou zijn benaderd voor deze post.De keuze van de opvolger van Westendorp wordt vermoedelijk pas over enkele weken gemaakt.Eerst wil de EU de benoeming hebben geregeld van een hoofd van de missie van de Verenigde Naties in Kosovo, die de leiding moet krijgen bij de wederopbouw. De EU wil dat deze post naar een Europeaan gaat, maar VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft hierover nog geen toezegging gedaan. Van Aartsen zei dat Kosovo een Europees probleem is omdat het in ,,de achtertuin van de EU'' ligt en dat daarom een Europeaan de wederopbouw moet leiden. De EU heeft Annan drie kandidaten voor deze functie gepresenteerd : de voormalige Britse liberale leider Ashdown, de demissionaire Eurocommissaris Bonino en de Franse onderminister (Volksgezondheid) Kouchner.

De benoeming van een coördinator voor het stabiliteitspact van de EU voor Zuid-Oost-Europa wordt ook pas over enkele weken verwacht. Voor deze post is de Zweed Carl Bildt kandidaat. Hij is hoge vertegenwoordiger voor Bosnië en VN-gezant voor Kosovo geweest. Volgens diplomaten had enige tijd geleden ook de Nederlandse Eurocommissaris Van den Broek belangstelling voor deze functie. Die interesse is er volgens zijn woordvoerder nu niet meer.