Mogelijk uitstel referendum Oost-Timor

Het is onzeker of een referendum onder de bevolking van de voormalige Portugese kolonie Oost-Timor op 8 augustus zal doorgaan. Dat heeft de speciale VN-gezant voor Oost-Timor, Jamsheed Marker, gisteren in Jakarta gezegd. Het referendum geeft de burgers van de provincie de keuze tussen meer autonomie binnen Indonesisch staatsverband en volledige onafhankelijkheid. Aanhoudende gewelddadigheden, voornamelijk door pro-Indonesische milities, hebben eerder aanleiding gegeven tot speculaties dat het referendum zou worden uitgesteld. Marker zei gisteren: ,,Ik weet van geen uitstel. Ik weet niet eens of het referendum doorgaat.'' Het afgelopen weekeinde arriveerde al wel een eerste contingent van 41 politie-adviseurs van de VN, die erop moeten toezien dat het referendum vredig verloopt.